Sondaj INSCOP. 97 % dintre români cer Guvernului să ia măsuri de ajutor în criza coronavirusului

Publicat: 25/03/2020 | 09:49

INSCOP a realizat un sondaj de opinie referitor la modul în care percep românii această criză povocată de COVID-19, iar rezultatele sunt îngrijorătoare, informează capital.ro. Este o situație de criză, nu numai la nivel național, ci și mondial, iar medicii încearcă să descopere un antidot care să învingă, în viitorul apropiat, noul coronavirus. Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, iar rezultatele confirmă faptul că românii sunt extrem de îngrijorați cu privire la tot ceea ce se întâmplă în această perioadă, atât la nivel social, cât și medical.

97,1% dintre respondenți solicită măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor, doar 1,5% nu sunt de acord cu ele, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%. Dimensiunea pericolului care le amenință viața este covârșitoare, fiind aproape un strigăt de disperare. În aceste condiții, firește, măsurile pe care urmează să le ia Guvernul Ludovic Orban vor trebui să fie rapide, consistente și, mai ales, eficiente.

(CITEȘTE ȘI: GHEORGHE FLUTUR, TESTAT POZITIV PENTRU NOUL CORONAVIRUS: ”VOI DEPĂȘI REPEDE ȘI CU BINE ACEST EPISOD”)

O așteptare uriașă a românilor

Potrivit acestui sondaj, majoritatea răspunsurilor la chestionarul INSCOP Research care evaluează percepția privind starea economiei și măsurile ce trebuie luate de Guvern sunt extrem de tranșante și ne arată o așteptare uriașă a românilor din partea celor care conduc țara.

Singura întrebare la care a fost primit un răspuns echililibrat a fost cea legată de riscul de infectare. Rugați să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenți au declarat că riscul este mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic și 18,9% că nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

(NU RATA: GHIDUL LOCURILOR DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN PERIOADA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS)

”Totuși, procentul scepticilor este mare”

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a declarat că ”Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare și moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuși, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condițiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate și a lipsei unui tratament, toți medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o țintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populație cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate și impuse de autorități.” (Citește articolul integral AICI)