Sondaj de opinie. Ce cred românii despre coronavirus în plină pandemie. Tu ce părere ai despre COVID-19? A fost creat în laborator sau nu?

Publicat: 06/04/2020 | 11:07

În contextul pandemiei de coronavirus care afectează întreaga planetă de mai multe luni, au apărut – așa cum se întâmplă, de altfel, în perioade de criză – și foarte multe… teorii ale conspirației. Oamenii sunt de părere, printre altele, că acest nou coronavirus a fost ”scăpat” din laboratoare, unii pornind și de la premisa că totul a fost premeditat, nu accidental. Dar ce cred românii despre asta?

Profesorul universitar doctor Alina Bârgăoanu este de părere că pandemia de Covid-19 pare că redefinește noțiunile de spațiu public.

”Mai precis, ceea ce, cu o formulă ușor desuetă, continuăm să numim “spațiu public”, în sensul de  spațiu comun, împărtășit, pus în comun, deținut în comun, accesibil. Avem, în continuare, un spațiu public, accesibil, la vedere, la care avem cu toții acces și care generează un tip de agendă publică: surse de informații oficiale, mass media mainstream (televiziuni, site-uri mari de știri, radio-uri, bloguri, la limită, paginile publice de Facebook sau grupurile de Facebook al căror conținut este public chiar în condițiile în care nu ești membru)”, spune Alina Bârgăoanu, potrivit gândul.ro.

(CITEȘTE ȘI: DRAMĂ ÎN PRAHOVA. UN TÂNĂR DE 25 DE ANI, SUSPECT DE CORONAVIRUS, A FOST PLIMBAT DE LA UN SPITAL LA ALTUL. CARE A FOST CAUZA DECESULUI)

Cele 5 întrebări la care vă invităm să răspundeți:

Cele 3 mari teorii ale conspirației legate de COVID-19

În ceea ce privește teoriile conspirației, acestea nu puteau lipsi – spune profesorul universitar doctor Alina Bârgăoanu -, iar dintre ele se detașează, vizibil, trei.

  1. Virusul este creat într-un laborator (cu variații, desigur) „din China”, „din SUA”, din „Israel”; ca să susțină sau, dimpotrivă, să perturbe interesele „Chinei”, „Americii”, în general, să susțină interesele „forțelor oculte”, ale „bogaților”, să instituie o „nouă ordine mondială”; alte variații ale scopurilor: „să scape de vârstnici”, „de săraci”, de „migranți” (cu extensii – de “diaspora”, de “o anumită parte a diasporei”); să distragă atenția de la schimbările climatice sau opusul, să rezolve problemele climatice; să faciliteze sau, dimpotrivă, să oprească instalarea tehnologiei 5G;
  2. Există leacuri/ tratamente/ chiar vaccinuri care, alternativ, ne sunt „ascunse”, ne sunt „inaccesibile”, „refuzate”, “furate”, “copiate” sau în care noi nu credem „pentru că nu suntem pregătiți să le primim” (alternativ – „am pierdut credința”, „nu ne armonizăm cu universul”, „avem blocaje energetice”, „am păcătuit”, „suntem într-un conflict interior”): vitamina C, apă sărată, lămâie amestecată cu bicarbonat, oțet, diverse medicamente ieftine (doar 10 lei); și chiar vaccinuri pe care ni le „fură”/ „copiază” – alternativ – tot actorii enumerați mai sus.
  3. „Cineva” – alternativ, cam tot actorii menționați anterior, în unele cazuri, mergând până la personalizare (Bill Gates) vrea să ne vaccineze cu forța, să ne introducă un cip sub piele; din diverse motive – alternativ: pentru a ne controla, pentru a ne supraveghea, pentru a ne îmbolnăvi. Mai recent, în perioada premergătoare Paștelui, tot “cineva” dorește închiderea bisericilor pentru a distruge familia tradițională, pentrru a distruge credința, pentru a promova agenda laică etc.

(VEZI ȘI AICI: UN MEDIC S-A SINUCIS ATUNCI CÂND A AFLAT CĂ ESTE INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS: ”SUNTEM ÎN STARE DE ȘOC. A LĂSAT O SCRISOARE…”)