Situație delicată în Rusia! Reprezentanți ai secțiilor de vot refuză să participe la referendum din cauza coronavirusului

Publicat: 11/06/2020 | 21:04

O situație delicat a luat naștere în Rusia, unde pe data de 1 iulie trebuie să se organizeze un referendum, la finalul căruia Vladimir Putin ar putea să rămână la putere încă două mandate de şase ani. Însă mai mulți oficiali au refuzat organizarea votului din cauza pericolului reprezentat de virusul COVID-19.

Sute de oficiali de la secțiile de votare din Rusia au invocat riscul de răspândire a coronavirusului pentru a refuza să participe la organizarea referendumului asupra reformelor care ar putea extinde guvernarea președintelui Vladimir Putin până în 2036, notează Reuters. (CITEȘTE ȘI: PLOAIE DE AMENZI ÎN RUSIA DIN CAUZA UNEI APLICAȚII CARE CERE SELFIURI PENTRU A DOVEDI CĂ OAMENII NU AU ÎNCĂLCAT CARANTINA)

La referendumul de la 1 iulie, ruşii vor vota pentru aprobarea sau respingerea reformelor constituţionale, care includ şi o schimbare ce i-ar permite lui Putin să rămână la putere încă două mandate de şase ani, dacă va fi reales, în loc să renunţe la putere în 2024, aşa cum este prevăzut acum.

Însă organizarea referendumului întâmpină probleme, aproximativ  350 de oficiali electorali din ţară spun că participarea la scrutin este prea periculoasă într-o perioadă când autorităţile încă raportează mii de noi infecţii în fiecare zi.

Oficialii au iniţiat o petiţie în încercarea de a-i încuraja pe colegii lor să se alăture boicotului. (VEZI ȘI: SITUAȚIE CRITICĂ ÎN RUSIA! A DEVENIT A TREIA ȚARĂ DIN LUME CU CELE MAI MULTE CAZURI DE CORONAVIRUS)

”Votul de la 1 iulie reprezintă un pericol pentru vieţile şi sănătatea noastre şi pentru vieţile şi sănătatea alegătorilor. Pur şi simplu nu înţelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii şi de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum şi cu orice preţ. Nu suntem oameni de sacrificiu. De ce nu putem aştepta până în septembrie sau chiar până anul viitor?”, a fost mesajul acestora.

Însă Kremlinul a spus că nu există un pericol real și a negat că este vorba de calcule politice şi a declarat că vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare.