Situație alarmantă în Ucraina. Incendiul din zona radioactivă Cernobîl nu a fost stins nici după 6 zile

Publicat: 10/04/2020 | 07:55

Au trecut 6 zile, iar incendiul care a izbucnit în zona radioactivă Cernobîl din Ucraina nu a fost, încă, stins. Peste 20 de hectare de pădure au fost afectate, la circa 100 de kilometri de Kiev, capitala Ucrainei. Avioane, elicoptere şi mai mult de 300 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Serviciile de urgenţă au dat publicității un comunicat din care reiese că incendiul a fost controlat şi că nu a fost detectată nicio creştere a radioactivităţii aeriene, după ce raportaseră unele „dificultăţi” în încercarea de a stinge focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri. „Avem vesti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat în mediul online Egor Firsov, cel care conduce serviciul de inspecție ecologică. El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afișa un nivel de radioactivitate crescut.

Există temerea – iar experţii de mediu insistă asupra acestui aspect îngrijorător – că incendiul ar putea lăsa cenuşă radioactivă la sol. Potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina, nivelurile de radiaţii se încadrează, totuși, în norme acceptabile, deși – așa cum arătam mai sus – directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale, Egor Firsov, declarase acum câteva zile că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.

(CITEȘTE ȘI: EXPERȚII AU FĂCUT ANUNȚUL-BOMBĂ! PE CE DATĂ EXACTĂ VA SCĂPA ROMÂNIA DE CORONAVIRUS)

Este anchetat un bărbat în vârstă de 27 de ani

Peste 300 de pompieri, ajutaţi de câteva avioane special dotate pentru stingerea incendiilor, luptă pentru a stinge flăcările, care s-au extins în ultimele zile din cauza rafalelor puternice de vânt. Autorităţile au sporit de peste două ori numărul pompierilor începând de luni. Autoritățile de la Kiev au atribuit aceste incendii din zona centralei Cernobâl – dar şi din alte regiuni ale Ucrainei, produse în ultimele săptămâni – condiţiilor de secetă după o iarnă cu precipitaţii insuficiente şi lipsită de un strat de zăpadă.

Dar un bărbat de 27 de ani dintr-o comună apropiată zonei de excludere este anchetat, acum, fiind suspectat că ar fi responsabil de declanşarea cel puţin a unui incendiu.

(VEZI ȘI AICI: CHINA, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR ÎN CRIZA CORONAVIUSULUI: ”EXISTĂ RISCUL UNUI AL DOILEA VAL AL INFECȚIILOR CU COVID-19”)