Sfaturile unui preot pentru cei care vor să se protejeze eficient de COVID-19: „O gură de ţuicuţă după ce ai luat…”

Publicat: 31/07/2020 | 10:27

Deși crede în existența coronavirusului, părintele Calistat Chifan de la mănăstirea Vlădiceni, are propriile sale remedii băbești pentru a ține infecția departe.

Și, cu toate că e este foarte precaut, părintele Calistat se declară un adept al calmului și nu al „panicii nebune”, despre care spune că face mai mult rău decât virusul.

Recunoscut pentru textele sale nonconformiste de pe rețelele de socializare, preotul Calistrat Chifan din Iași își îndeamnă credincioșii să se protejeze de coronavirus așa cum știu ei mai bine, respectând măsurile impuse de autorități, dar și venind constant la biserică.

„Noi ne protejăm cu mască, dar dacă virusul este de ordinul nanometrilor, deci nu se vede cu ochiul liber, e o particulă minusculă care circulă şi care este împrăştiată prin respiraţie, prin strănut, prin curentul de vânt. Întrebarea este: dacă ochiul este umed, ea nu s-ar putea lipi de ochi? Dacă ia contact cu urechea nu tot poate să intre? Deci când este să te întâlneşti cu virusul sau ai cartea lui de vizită, îl găseşti. Dacă nu este să ne întâlneşti, nu este să te întâlneşti”, spune preotul Calistrat.

Îndemnul părintelui Calistrat

Astfel, potrivit clericului, ingredientele care țin virusul deoparte sunt sarea, aghiasma, anafora și țuica. Părintele combină aceste ingrediente iar până acum nu a avut nici o problemă de sănătate, nici cu virusul Covid-19, dar nici cu vreo altă boală contagioasă.

„Sunt şi eu precaut, dar am altă părere despre problema bolii. Am văzut foarte mulţi oameni care au intrat într-o panică nebună. Efectiv au devenit isterici. Nu vin la biserică, nu se împărtăşesc, nu se spovedesc, nu au curajul să iasă din casă. Pe toate băbuţele mele le-am învăţat nişte măsuri de igienă foarte simple: în fiecare dimineaţă, prânz şi seară, să facă gargară cu apă caldă cu sare, ca să se cureţe zona bucală, pentru că sarea e cel mai bun dezinfectant bătrânesc de când e pământul. După aceea, o gură de ţuicuţă după ce ai luat aghiasmă şi anaforă, pentru că alcoolul este un bun dezinfectant. După aceea, mai avem o pastilă foarte simplă, decaseptul cu albastru de metil”, a adăugat părintele Calistrat.

Coronavirus România, 31 iulie

La ora transmiterii acestei știri,  pe teritoriul României, au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.609 pacienți au fost declarați vindecați și 4.005 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.356 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.265. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 402 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.177.630 de teste. Dintre acestea 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 30 iulie.