Sfaturi despre izolare, ale unui regizor rus care a stat aproape doi ani în arest la domiciliu

Publicat: 21/03/2020 | 00:07

Într-o perioadă atât de critică, cu zile, săptămâni la rândul de stat în izolare la domiciliu tindem să…epuizăm toate activitățile pe care le-am putea face în propria locuință. Un expert în izolare, vine însă cu câteva sfaturi despre cum să ne petrecem timpul fără să ne plictisim și, în același timp, să facem lucruri productive.

Kirill Semyonovich Serebrennikov este un regizor rus, în vârstă de 50 de ani, care a petrecut 20 de luni în arest la domiciliu, în perioada 2017-1019. Acesta a făcut 10 recomandări de activități la domiciliu, în urmă cu câteva zile, conform EFE.

„Să trăieşti izolat într-o casă sau într-un apartament, singur sau cu familia, nu este un blestem divin şi nici o pedeapsă. De fapt, este momentul adevărului”, a declarat el ziarului digital Meduza.

Serebrennikov, care nu a avut voie să iasă din casă între august 2017 şi aprilie 2019, se consideră „un specialist în izolare” şi în acea perioadă a scris mai multe piese şi scenarii în această perioadă a vieţii sale.

Trebuie să fii pozitiv

„Dacă, având în vedere situaţia, eşti capabil că extragi doar lucruri pozitive, izolarea şi singurătatea nu vor fi inutile. Acceptă ceea ce ţi-a fost hărăzit ca pe un dar al destinului”, a completat el cu privire la primul sfat.

CITEȘTE ȘI: Lecții de gătit în carantină! Bucătarul celui mai bun restaurant din lume își dezvăluie secretele culinare pe internet, din izolare!

Nu mai folosi cuvintele ”carantină” sau ”izolare”

Al doilea sfat este să ștergem din vocabular cuvintele „carantină” şi „izolare” şi să ne pregătim psihic pentru a începe de la zero, să dăm un „restart” vieţii noastre.

De asemenea, Serebrennikov  crede că acesta este momentul perfect să-ţi suni părinţii, prietenii, profesorii, „prima dragoste” şi oamenii care au fost „importanţi” în viaţa ta.

„Este un prilej pentru schimbare. Trebuie să recuperăm vechile legături. Sună-i şi mulţumeşte-le. Când se va sfârşi izolarea, numărul tău de prieteni va creşte”, a spus el.

Citește mai mult!

Este momentul ideal să citim cărţi voluminoase. Toţi avem în bibliotecă vreun roman cu multe pagini. „De fapt, nu le citim niciodată, de obicei nu trecem de primul capitol”, a precizat Serebrennikov.

Cărți recomandate de regizorul rus: „Don Quijote” de Miguel de Cervantes, „Război şi Pace” de Lev Tolstoi, sau „Ulise” de James Joyce. „Vei ieşi din izolare un alt om… nu vei mai fi niciodată acelaşi”, a asigurat el.

Pe lângă ţinerea unui jurnal, nu neapărat literar, şi scrierea memoriilor, el recomandă să elaborăm o listă cu lucruri care sunt cu „adevărat importante în viaţa noastră”. Această listă va servi ca foaie de parcurs pentru viitor, a recomandat artistul rus care se consideră budist.

CITEȘTE ȘI: Suspecții de coronavirus, ștampilați pe mâini! Dacă ai fugit din carantină, ești arestat. În ce țară se întâmplă așa ceva

Învăţați o limbă străină sau o activitate artistică

Serebrennikov este de părere că în izolare, fie ea forțată sau voluntară, este prilejul ideal să dobândești activităi artistice.

„Toţi am vrut la un moment dat să facem în viaţa noastră unele lucruri, pe care până la urmă nu le-am făcut. Scrie, desenează, sculptează. Nu-ţi fie frică, din fericire nu te vede nimeni”, a precizat el.

„De obicei timpul îţi este duşman, dar în acest caz îţi poate fi prieten, poţi de exemplu să înveţi o limbă străină”, explică Serebrennikov.

„Este ideal pentru a combate boala Alzheimer şi pentru a dezvolta memoria. Există milioane de metode. Fă-ţi temele în fiecare zi, citeşte, învaţă un cuvânt, zece, douăzeci de verbe. Şi fă un mare pas pentru a învăţa o altă cultură, o altă viaţă, o altă lume”, a îndemnat el.

CITEȘTE ȘI: Criza provocată de coronavirus le-a luat mințile românilor. Sună la 112 să întrebe dacă pot face nunți sau e deschis la poștă. STS amenință cu amenzi

Plăcerea, cuvântul-cheie

„Un mare cuvânt trebuie să fie: plăcerea. Să vedem filme noi, să ascultăm muzică nouă, să facem sex, să plantăm flori, să croitorim. În fiecare zi să existe ceva nou în viaţa noastră. Să începem de la zero, cu plăcere”, a comentat regizorul rus.

Serebrennikov, mereu critic cu morala ultraconservatoare a Kremlinului, se declară nevinovat de acuzaţia de deturnare de fonduri publice, lansată împotriva lui şi pentru care aşteaptă să-i fie redeschis procesul în noiembrie.

Regizorul a fost distins în timpul odiseii sale judiciare cu Ordinul Artelor şi Literelor, una dintre principalele distincţii ale Republicii Franceze, iar Festivalul de la Cannes şi de la San Sebastian au proiectat în absenţa sa filmul „Summer” despre viaţa vedetei rock sovietice Victor Tsoi.