Sentință anulată într-un dosar, după ce judecătorul Ion-Tudoran a motivat-o în timp ce se afla internat la psihiatrie. Cazul ”Băneasa” urmează să fie rejudecat la aceeași Curte

Publicat: 12/06/2020 | 17:19

Decizie importantă într-un caz judecat de Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran. În timp ce se afla internat la psihiatrie, magistratul care nu mai avea dreptul de a da sentințe, a motivat de la sanatoriu pe latură civilă în dosarul ”Băneasa”. Hotărârea a fost anulată astăzi la Înalta Curte.

Înalta Curte a dispus anularea hotărârii dată în 2019 de Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, în dosarul ”Băneasa”, din cauza faptului că acesta de afla internat la psihiatrie și nu mai avea calitatea de magistrat. În plus, fostul magistrat înaintase actele de pensionare cu câteva luni înainte să motiveze respectiva hotărâre.

CITEȘTE ȘI: Moarte suspectă! Cadavrul unei tinere de 29 de ani a fost găsit pe un lac din Tulcea

Prin sentința dată, fostul magistrat a solutionat latura civilă în dosarul “Baneasa”, după ce anterior pe latura penală il executase pe omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Astfel, ICCJ a decis vineri, 12 iunie 2020, desfiintarea sentintei civile din dosarul “Baneasa”, cauza urmand sa fie trimisa la Curtea de Apel Bucuresti pentru rejudecare. De asemenea, ICCJ a desfiintat si formele de executare a masurilor asiguratorii luate, redactează luju.ro.

CITEȘTE ȘI: Kanal D, amendă uriaşă de la CNA pentru emisiunea Puterea Dragostei, prezentată de Andreea Mantea: „O porcăială continuă”

“46/1/2020 – Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, de inculpatii Diaconescu Stefan, Petrulian Gheorghe, Popoviciu Gabriel-Aurel, Luican Ion Mihai Florin, Alecu Ioan-Niculae, Toader Gabriel Rasvan, Bejenaru Andrei-Mihai, Minea Lizeta, de partile civile Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, de partile responsabile civilmente SC Baneasa Rezidential SRL, SC Baneasa Business and Technology Park SA, SC Baneasa Investments SA, precum si de partile interesate Ikea Romania SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Carrefour Romania SA, Unicredit Bank SA, Alpha Bank Romania SA, NBG Bank Malta Limited, Societe Generale, Unicredit SPA Italia si Domus-Mex SRL impotriva sentintei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I penala, in dosarul nr. 4445/2/2016. Desfiinteaza sentinta penala apelata si trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, respectiv la Curtea de Apel Bucuresti. Desfiinteaza formele de executare a masurilor asiguratorii luate prin sentinta penala atacata. Respinge, ca ramase fara obiect, cererile de ridicare a masurilor asiguratorii luate prin aceeasi sentinta. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a masurilor asiguratorii instituite in cursul urmaririi penale in dosarul nr. 206/P/2006, pe care le mentine. Respinge, ca tardiv, apelul declarat de inculpatul Todiras Ioan impotriva aceleiasi sentinte penale. Obliga pe apelantul inculpat Todiras Ioan la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare catre stat. Restul cheltuielilor judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Respinge, ca nefondate, cererile apelantelor parti interesate BRD Groupe Societe Generale SA si Societe Generale de obligare a partilor adverse la plata cheltuielilor judiciare. Onorariul cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantii inculpati Minea Lizeta si Todiras Ioan, in cuantum de cate 868 lei, se platesc din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 iunie 2020”, se arată în minuta ICCJ.

Ion-Tudoran s-a pensionat inainte sa motiveze hotărârea

În iunie 2019, judecatorul Tudoran a formulat cerere de pensionare la care a renuntat in august 2019, pentru a-si da in schimb demisia din magistratura. Cererea de demisie a fost astfel aprobata in 3 septembrie 2019 de Sectia pentru judecatori in CSM, iar circa doua saptamani mai tarziu, in 19 decembrie 2019 presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functia de judecatorul a lui Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, decret publicat o zi mai tarziu in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 764. Practic, din data de 20 septembrie 2019 Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran nu mai detinea calitatea de judecator si deci nu mai putea redacta ori semna nicio hotarare!

CITEȘTE ȘI: Actorii își iau rămas-bun de la Costin Mărculescu, la o biserică din centrul Capitalei. Dan Puric: „Nu am avut o relație, dar mi s-a părut un om nefericit.” VIDEO

Totusi, ulterior, in luna octombrie 2019, judecatorul Ion-Tudoran a fost cautat la domiciliu de reprezentatii Curtii de Apel Bucuresti pentru a i se solicita date referitoare la redactarea sentintei nr. 267F/2018 insa, ce sa vedeti, agentul procedural „nu a gasit pe nimeni acasa”. Cateva zile mai tarziu, grefiera sefa a Sectiei I penale a reusit sa ia legatura cu unul dintre fii lui Ion-Tudoran, care i-a comunicat ca va fi contactacta in scurt timp de tatal sau.

Lucru care s-a si intamplat, caci la circa o saptamana, in 29 octombrie 2019, grefiera sefa a depus o nota telefonica in care preciza ca„a fost contacata de catre domnul judecator Tudoran in ziua respectiva, convorbire in cadrul careia i s-a adus la cunostinta ca se afla internat in spital (sanatoriu), avand probleme de natura psihica, ca nu se simte bine iar medicii i-au interzis sa faca efort intelectual”. Cu toate acestea, conform Hotararii nr. 318/2019 a Colegiului de conducere al CAB, judecatorul Ion-Tudoran i-a comunicat grefierei ca„va incerca sa motiveze hotararea restanta dar nu poate preciza la ce data, insa spera sa nu se implineasca un an de la data pronuntarii”.