Senatul a votat! Copiii cadrelor medicale care mor în lupta contra coronavirus vor avea pensii de urmaș

Publicat: 08/04/2020 | 17:15

Propunerea parlamentarilor PSD, ca urmașii cadrelor medicale care vor înceta din viața pe durata pandemiei de COVID-19 să primească, ulterior, o pensie specială, a fost votată de Senat. (CITEȘTE ȘI: CE REGULI AU MEGA IMAGE, LIDL, KAUFLAND SAU AUCHAN PE PERIOADA CARANTINEI. E BINE SĂ LE ȘTII ÎNAINTE SĂ MERGI LA CUMPĂRĂTURI)

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister„, se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE CNAS, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”PENTRU A EVITA…”)

Ce înseamnă pensia de urmaș în acest caz

Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 prevede:

CE SUMĂ A DONAT PATRIARHIA ROMÂNĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI

La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie

Urmașii cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid 19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului. Dacă mortul nu are urmași, părinții lui vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș.

VEZI AICI: O ASISTENTĂ MEDICALĂ CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI ȘI-A FĂCUT TESTAMENTUL LA DOAR 21 DE ANI

Urmașii cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusului vor beneficia și de scutire de la plata impozitului pe terenuirle aflate în proprietate.