Senatorul Daniel Zamfir: ”Au trecut legile care îi apără pe oameni de abuzurile băncilor, IFN-urilor, recuperatorilor si executorilor!”

Publicat: 11/12/2019 | 15:28

Patru proiecte legislative de o importanță covârșitoare pentru românii care nu mai doresc să se confrunte cu abuzurile băncilor, ale IFN-urilor, recuperatorilor și executorilor au fost votate. 

Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii Dării în Plată, a depus la Senat patru proiecte de lege privind protecţia consumatorilor care au contractat credite bancare. Iniţiativele legislative vizează clauzele abuzive în contractele de credit, executările silite intempestive, dobânzile excesive şi cesiunile speculative de creanţe. Fiecare proiect de lege depus de Daniel Zamfir la Senat, cu atât mai mult cu cât acest demers legislativ este unul de o importanță indiscutabilă în contextul în care milioane de familii din România trăiesc, în prezent, drame financiare uriașe, induse de dobânzi nejustificate, executări silite și, mai ales, de clauzele abuzive ”strecurate” în contractele de credit.

Cum au votat partidele?

  •  – PSD – pentru
  •  – UDMR – pentru
  •  – ALDE – pentru
  •  – PMP – pentru
  •  – PNL – împotrivă
  •  – USR – abținere

Iată și principalele modificări aduse azi.

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit

Consumatorul solicită Băncii conversia creditului la cursul de la acordare + 20%. Dacă Banca nu acționează voluntar în termen de 45 de zile, atunci împrumutatul se adresează instanței de judecată pentru adaptarea contractului. Ratele se suspendă între momentul depunerii solicitării de conversie si pronunțarea hotărârii definitive de adaptare.

Legea, evident, s-ar aplica și creditelor în derulare, inclusiv creditelor în franci elvețieni.

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra cesiunilor speculative de creanțe

Este cunoscut cazul cesiunilor de la Bancpost, OTP și Credit Europe când băncile au transferat în străinătate credite chiar și performante (adică fără întârzieri)? Legea aceasta va interzice astfel de transferuri de credite. Ce se întâmplă dacă Banca transferă respectivul credit? Respectivul transfer de credit este considerat speculativ. Iar împrumutatul scapă de datorie după ce plătește un preț! Care este prețul plătit de debitor? Cel cu care Banca a vândut mai departe creditul. Daca Banca vinde pe 5 lei respectivul credit, nu conteaza ca datoria este de 500 de lei, împrumutatul va plăti doar 5 lei pentru a scăpa de datorie.

Același lucru s-ar întâmpla și în situația creditelor ajunse la recuperatorii de creanțe. Legea, în forma actuală, arată că aceasta s-ar aplica și creditelor în derulare, adică inclusiv celor în franci elvețieni.

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive

Acesta este unul dintre proiectele de lege esențiale.

a) Anterior executării silite trebuie să existe o soluție de adaptare a contractului de credit.

b) În caz de executare silită, locuința familială a debitorului aflat în procedura de executare silită va beneficia de o protecție sporită. Cu alte cuvinte, dacă stai cu familia într-un apartament și urmează să fii evacuat, nu va mai fi așa de ușor pentru bancă și/sau executor să te dea afară.

c) Se schimba procedura executării silite, în general. Sunt niște chestiuni absolut esențiale. Cu alte cuvinte, debitorul va putea să conteste foarte ușor clauzele abuzive sau alte nereguli în legătură cu executarea silită pornită de Bancă sau recuperator. În același timp, scad costurile de contestare pentru împrumutat. Gândiți-vă că azi, în medie, debitorul achită mii de lei doar pentru a contesta/suspenda executarea. Sumele vor fi mult diminuate. E o chestiune de normalitate, prezentă prin toată Europa.

Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

Aici vorbim despre o limitare a dobânzii anuale efective (DAE). DAE include toate costurile creditului (dobândă, comisioane etc).

Spre exemplu, dacă ai luat un credit de 10.000 de lei de la un IFN, nu poți plăti (niciodată) mai mult de 20.000 lei. Cum este în prezent? În mod curent, IFN-urile acordă credite de 10.000 lei, iar suma plătită de împrumutat la final depășește chiar și 50-60.000 lei. Cu alte cuvinte, vor dispărea dobânzile amețitoare de mii la % despre care s-a scris în presă de atâtea ori.