Raed Arafat, despre noua tulpină de COVID, descoperită în Marea Britanie: „Am suspendat zborurile”

Publicat: 21/12/2020 | 09:26

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a explicat, în cadrul unei discuții telefonice, în direct la TV, motivele pentru care țara noastră a decis suspendarea zborurilor între România şi Marea Britanie.

Mai multe state europene au blocat zborurile din Marea Britanie, după ce o nouă variantă de coronavirus s-a răspândit rapid. Noua tulpină a virusului ar putea fi cu 70% mai contagioasă decât forma cunoscută, dar nu sunt date că că generează o mortalitate mai ridicată.

„Zborurile între Marea Britanie şi România se suspendă începând de luni, ora 19.00, iar persoanele care intră în România venind din Marea Britanie începând de la miezul nopţii de duminică intră în carantină de 14 zile.

Sunt măsuri preventive, luate după discuţii cu prim-ministrul interimar. Măsurile sunt menite să prevină răspândirea în ţară a noii tulpini de COVID-19, având în vedere contagiozitatea cu aproape 70% mai mare decât ce a fost până acum.

Citește și: Raed Arafat, mesaj de avertizare către români: „Să ia masa în cameră”

Nu se știe dacă tulpina provoacă complicații

Nu sunt probe că boala provocată de această tulpină ar fi mai gravă sau că simptomele ar fi mai grave (…) Încă nu sunt date care să ateste dacă vaccinurile sunt eficiente şi asupra acestei noi tulpini dar asta nu înseamnă că (oamenii) nu trebuie să se vaccineze, pentru că tulpina predominantă este cea pentru care s-a făcut vaccinul.

Este posibil ca vaccinul să aibă efect şi asupra noii tulpini, dar aici trebuie să vină cu informaţii oamenii de ştiinţă (…) Nu există un protocol nou în ceea ce-i priveşte pe cei infectaţi cu noua tulpină, ci doar riscul ca, din cauza contagiozităţii mult mai mari, să apară mai mulţi infectaţi iar impactul asupra sistemului de sănătate să fie foarte serios. Tulpina cea nouă este detectată de testele de pe piaţă, nu avem date în sens contrar (…)”,  a declarat Raed Arafat, la antena3.

Reuniunea de urgență UE

În acest context, preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat duminică o videoconferinţă pe teme tehnice. La această reuniune reprezentanţii statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare, cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic.

Nu rata: Revelion 2021. Ce avem voie să facem în noaptea dintre ani. Regulile comunicate de Raed Arafat