Acasă » Știri » Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

De: Cristian Blanuta 22/01/2020 | 18:20
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

Pe data de 8 ianuarie a acestui an, un avion de pasageri Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev a fost doborât – din greşeală, au recunoscut autorităţile iraniene -, iar toţi cei 176 de pasageri şi-au pierdut viaţa. Tragedia s-a produs într-un context geopolitic complicat, şeful diplomaţiei ruse afirmând că autorităţile iraniene se aşteptau la un atac american. Majoritatea persoanelor aflate la bord erau iranieni sau aveau dublă cetăţenie. Canada a avut 57 de cetăţeni la bord, iar nouă dintre cei 11 cetăţeni ucraineni ucişi erau chiar membri ai echipajului.

Serghei Lavrov – şeful diplomaţiei ruse – a pus ”paie pe foc” în toată această ecuaţie, transmiţând informaţii halucinante. Ceea ce se şi dorea, în ultimă instanţă, nefiind un secret pentru nimeni dorinţa Rusiei de a deţine supremaţia în zonă şi de a nu fi ”deranjată”.

Conform lui Lavrov, Iranul ar fi lansat rachete către aeronava Boeing fiindcă se simţea ameninţat de avioane americane aflate la limita spaţiului aerian iranian. Este aruncată, astfel, o ”momeală” în media, cu toate că însuşi Lavrov adaugă şi că respectiva informaţie transmisă presei internaţionale… nu este confirmată.

„Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene în acel moment. Această informaţie nu este confirmată încă, dar aş vrea să evidenţiez situaţiile-limită ale cazurilor de acest tip”, a declarat – vineri seară – Serghei Lavrov, citat de agenţia Reuters.

„Fake news” marca ”Rusia” dar… aeronava Boeing 737-800 a fost doborâtă cu rachete ruseşti

Intervenţia ministrului rus de externe nu face altceva decât să alimenteze tensiunile din zonă, iar una dintre modalităţile prin care Rusia încearcă să manipuleze opinia publică este reprezentată de ”fake news”. Vina trebuie mutată, rapid, în altă parte, iar un deget îndreptat acuzator către administraţia Trump, la momentul potrivit, este cum nu se poate mai nimerit.

Practic, Seghei Lavrom şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin acreditează ideea că iranienii au doborât, din greşeală, respectiva aeronavă, însă tragedia a survenit tocmai pentru se simţeau… ameninţaţi de avioane americane de luptă. În consecinţă, s-au grăbit să tragă asupra aeronavei Boeing 737-800 din cauză că administraţia Trump a escaladat tensiunea în zonă, iar stresul resimţit de iranieni s-ar fi situat la cote alarmante.

Iranul a admis, în cele din urmă, că rachetele lansate către aeronava de pasageri Boeing 737-800 erau de provenienţă rusească, potrivit informaţiilor furnizate de Associated Press. Organizaţia pentru Aviaţie Civilă din Iran a confirmat că a fost vorba despre rachete antiaeriene TOR-M1, fabricate în Rusia.

Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: ”Statele Unite au generat acest incident”

Continuând acelaşi ”joc” practicat de Rusia, preşedintele Iranuluiu, Hassan Rouhani, a declarat că tragedia a avut la bază ”agresiunea” SUA împotriva Iranului, administraţia Trump fiind aceea care ”a genreat incidentul”.

Trecând peste faptul că preşedintele Iranului consideră doar ”un incident” o tragedie în care au murit 176 de oameni nevinovaţi, nu trebuie trecută cu vederea dorinţa permanentă a Rusiei de a ”face legea” şi de a susţine Iranul, iar orice apropiere a trupelor americane crează insomnii la Kremlin. Tratamentul? O interpretare în stil ”rusesc” a tragediei de pe 8 ianuarie.

Serghei Lavrov: ”Erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite”

„Iranul a lansat rachete spre aeronava ucraineană de pasageri în contextul în care circulau informaţii că la frontiera ţării erau avioane americane multirol F-35”, a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse. El a catalogat tragedia drept ”eroare umană” şi a ţinut să precizeze că nu caută justificări. ”Dar erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite după atacurile lor, doar că nu ştiau ce formă ar putea avea”, a ţinut să sublinieze Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, prin declaraţiile halucinante trimise în spaţiul public, în astfel de momente tensionate, Serghei Lavrov nu face altceva decât să respecte ”linia trasată” de la Kremlin, cu atât mai mult cu cât, şi înainte de doborârea aeronavei de pasageri Boeing 737-800, existaseră semnale clare că Rusia este decisă să nu ”tolereze” prezenţa americană în zonă, una de natură a ”leza” interesele pe termen mediu şi lung ale lui Vladimir Putin.

Rusia îşi umflă muşchii: ”Vom acţiona puternic. Sper că americanii ne aud”

Punctul de vedere al lui Serghei Lavrov (care, fireşte, este şi punctul de vedere al lui Vladimir Putin) scoate în evidenţă o creştere exponenţială a tensiunilor din zonă, punctul de plecare fiind un scenariu construit la Casa Albă. Politicile „agresive” ale Administraţiei Donald Trump au amplificat tensiunile la nivel mondial, spune Lavrov, citat de Associated Press, iar Rusia – mesajul este clar şi fără echivoc – îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă. Cu atât mai mult, spune el, cu cât comunicarea între ruşi şi americani este… inexistentă.

„Vom acţiona puternic pentru a evita lipsirea lumii de acorduri privind controlul şi limitarea armelor nucleare”, a declarat Serghei Lavrov. ”Noi susţinem extinderea Noului Acord START fără condiţii prealabile. Sper că americanii ne aud, nu am primit niciun semnal coerent din partea lor”, a mai precizat şeful diplomaţiei ruse.

Concluziile Pentagonului şi reacţia lui Trump: ”Există suspiciuni”

În urma analizelor efectuate de către specialiştii de la Pentagon este că atacul iranienilor asupra aeronavei de pasageri Boeing 737-800 a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

De altfel, Iranul atacase baze din Irak în care sunt staţionaţi militari americani după ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani. Donald Trump, Preşedintele Statelor Unite, a declarat că are „suspiciuni” cu privire la accident, menţionând că avionul „zbura într-o zonă destul de dură şi cineva ar fi putut să greşească”.

Dar atmosfera tinde a fi din ce în ce mai încinsă în urma declaraţiilor făcute de Serghei Lavrov, iar ”partida de şah” dintre Kremlin şi Casa Albă continuă.

Sursa: gandul.info

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Natalia Mateuț, noua iubită a lui Cătălin Cazacu? Unde au fost surprinși
Natalia Mateuț, noua iubită a lui Cătălin Cazacu? Unde au fost surprinși
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă ocup eu”
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și față de prost câteodată”
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea