Se schimbă legea! Care dintre români vor fi scutiți de la plata acestui impozit

Publicat: 11/02/2020 | 19:51

A fost propusă schimbarea legii de către Camera Deputaților, în cadrul adoptării acestei legi, mulți dintre români o să fie scutiți de plata acestui impozit.

Marți, s-a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, care constă în scutirea de plată a impozitelor pentru veniturile salariale. Beneficiarii  sunt: jurnaliștii și tehnicieni în radiodifuziune. Schimbare a fost adoptată de Camera Deputaților, cu 174 de voturi pentru, 2 împotrivă și 91 de abțineri, conform Agerpress.

Astfel, activitatea de jurnalist este definită ca: „Cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și a altor mijloace de informare în masa, respectiv controlul funcționarii tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de munca și a unui contract de drepturi de autor”. În proiect se prevede ca în articolul 7 să fie adăugată cerecetarea de  jurnalism.

Ce a determinat schimbare?

Această propunere legislativă a fost înaintată de deputatul PSD Valeriu Steriu și a fost semnată de 27 de parlamentari ale PSD, ALDE, PMP. Actul normativ s-a mai aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deuputaților, dar cu raport de respingere.

În expunerea proiectului inițiat de actualul purtător de cuvânt al PSD, deputatul Valeriu Steriu, se arată că mass-media „reprezintă un fenomen valoros și eficient în transmiterea informațiilor, având în acest context, receptivitatea și influențe modelatoare (educaționale) și mobilizatoare deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile și de toate convingerile”. Iar cariera de jurnalist necesită sprijin, de aceea este necesară stabilirea unui tratament fiscal favorabil.