Scenariul 4 în Românina | Nelu Tătaru anunță noi măsuri

Publicat: 29/03/2020 | 18:11

Ne mai despart numai 300 de cazuri de infectare cu coronavirus, pentru a intra în scenariul 4, care presupune impunerea unor măsuri și mai drastice. 

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății a făcut o nouă serie de dezvăluiri cu privire la epidemia de coronavirus din România. La noi în țară există, până în prezent, nu mai puțin de 1760 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, iar la 2000 de cazuri, vom intra în scenariul 4.

De asemenea, Nelu Tătaru a vorbit și despre starea de sănătate a șefei ATI de la Gerota. Se pare că dacă vom intra în scenariul 4, cazurile ușoare de infectare cu coronavirus vor fi tratate acasă, iar cele grave, în spital.

„Suntem la pacientul 1760, avem în acest moment mai puţin de 300 de cazuri până la scenariul 4, în care cazurile uşoare şi medii vor fi tratate la domiciliu, iar celelalte în spitale, la boli infecţioase, iar cele critice la ATI. Suntem într-un scenariu în care avem nevoie de tot ce înseamnă corp medical. Trebuie să îşi recapete încrederea, iar asta se poate doar prin siguranţa muncii lor. Chiar vorbeam acum câteva minute cu un coleg şi vă pot spune că starea şefei secţiei ATI de la Gerota este un pic ameliorată”, a declarat Nelu Tătaru, la România TV.

PRIMARII ITALIENI, exasperați de cei care nu vor să stea în casă: „O să trimitem Carabinierii peste voi! Cu aruncătorul de flăcări!” – VIDEO

„Menirea noastră este de a vindeca oameni. Doctorii trebuie să ştie că ministerul Sănătăţii va face totul ca medicii să poată lucra în condiţii normale, ne vin şi echipamentele. În noul protocol, toţi cei care vin cu probleme respiratorii la spital, fără să fi avut contacte cu persoane confirmate, vor fi testaţi pentru coronavirus. Mergem spre 2500-3000 de teste pe zi, capacitate de testare. Avem un stoc de 200.000 de teste, dar şi un contract cu sud-coreenii pentru 2 milioane de teste.”, a mai spus acesta.

Nelu Tătaru a vorbit și despre testarea pentru coronavirus, spunând că testele rapide sunt pentru cei care sunt în spitalizare.

„Testele rapide sunt de anticorpi, ele ne arată că am trecut prin boală. Ele trebuie dublate şi de un test molecular, PCR, pentru a ne arăta dacă mai avem virusul în organism sau nu. Avem şi teste rapide, dar sunt pentru cei care sunt în spitalizare, pentru a putea evidenţia când a apărut reacţia organismului”, a mai explicat ministrul.

„Sunt şi persoane tinere care au decedat, e drept. Sunt diferite clustere în Europa, cum e în Spania şi Italia, unde se manifestă mai mult la bătrâni, dar putem să ne uităm şi la Israel, unde se manifestă şi la tineri. Nu ştiu încă dacă pacienţii tineri decedaţi au avut şi alte comorbidităţi”, a conchis Nelu Tătaru.