Salvator în prima linie, la 80 de ani: ”Nu mi-e teamă. Nu mi-e teamă absolut deloc”

Publicat: 07/04/2020 | 20:24

Petre Ciuvăţ este medic ATI la Spitalul Orăşenesc din Rovinari care i-a devenit deja casă. Ca să fie cât mai aproape de pacienţi, acum, a decis să doarmă în spital. El este salvatorul în prima linie, la 80 de ani.

În nici două luni, Petre Ciuvăț va împlini 80 de ani. De aproape şase decenii, medicul salvează vieţi. Ultimii cinci ani i-a petrecut în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Orăşenesc din Rovinari.

”În anul VI, eram şi student la Medicină Generală şi eram şi intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de când eu fac profesia de anestezie, terapie intensivă”, a spus medicul pentru Observator.

În timp ce unele cadre medicale demisionează pe capete în lupta cu coronavirusul, lui Petre Ciuvăț nici nu-i trece prin gând să renunțe la jurământul făcut cu mulți ani în urmă. (CITEȘTE ȘI: MONICA POP, MESAJ DUR PE FACEBOOK ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”S-A CREAT O ISTERIE, O PANICĂ, TOȚI VĂD ȘI CAUTĂ NUMAI COVID!”)

”Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol dacă ştii cum să te protejezi. Nu mi-e teamă, domnişoară, nu mi-e teamă absolut deloc şi nu îi înţeleg pe cei cărora le e teamă. Când faci medicina, o faci ca să rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi. Sunt în spital aproape zi şi noapte, când este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucrează în UPU şi sunt de gardă, dacă au un caz în care au nevoie de mine, să nu ezite să mă cheme la orice oră”, a mai spus medicul.

Pe teritoriul României au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 197 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 – internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți – au decedat.