Șah mat! SUA a cumpărat tot stocul existent de tratament pentru coronavirus! 

Publicat: 02/07/2020 | 16:28

Nicio alță țară nu mai poate cumpăra din acest moment remdesivir, substanță care s-a dovedit tratament eficient pentru infecția cu coronavirus.

SUA a cumpărat tot stocul existent, dar a achitat virtual și producția pe următoarele trei luni, scrie The Guardian. 

Remdesivir este, la această oră, una dintre cele două substanțe dovedite eficiente în lupta cu Covid-19. Din păcate, însă, mișcarea făcută de SUA pune într-o postură ingrată Europa și restul lumii, care nu mai au acces la acest tratament. 

Specialiștii din întreaga lume sunt alarmați de acțiunea unilaterală a americanilor și de consecințele sale, mai ales în situația în care ar apărea un vaccin.

Administrația Trump a arătat, deja, că este pregătită să domine alte state pentru a asigura tot ce e nevoie pe timpul pandemiei în SUA. 

„Nu mai e deloc pentru Europa”

„Au acces la tot stocul de remdesivir, nu mai e deloc pentru Europa”, a declarat doctorul Andrew Hill, cercetător la Universitatea din Liverpool, UK. 

Remdesivir, primul tratament pentru coronavirus aprobat de autoritățile americane, e produs de compania Gilead și s-a dovedit că ajută bolnavii să scape mai repede de virus. 

Primele 140.000 de doze, destinate testelor în întreaga lume, au fost deja utilizate, iar administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze. Practic, fabrica va putea produce remdesivir pentru comercializare abia la finalul lui septembrie. 

„Președintele Trump a negociat o înțelegere excelentă pentru a se asigura că americanii au acces la primul tratament aprobat pentru Covid-19. Vrem să îi asigurăm pe pacienți că vor avea oricând acces la remdesivir”, a declarat secretarul de stat în domeniul sănătății în SUA Alex Azar. 

În acest moment, SUA se află pe primul loc în topul țărilor afectate de pandemia de coronavirus. 2.781.085 de americani au contractat Covid-19, iar 130.813 dintre ei au murit. 

Foto: pixabay.com

Citește și...