S-au copt primii pepeni în Dăbuleni. „Să vină toată România să mănânce!”

Publicat: 24/06/2021 | 16:00

Primii pepeni de Dăbuleni, dulci și aromați, au fost culeși din câmpuri şi au ajuns deja în pieţele en gros din Capitală. De pe nisipurile din localitate, tone de fructe renumite pentru dulceața lor au luat drumul piețelor și se vând la en gros cu 2,5 lei pentru un kilogram.

Producătorii îşi laudă marfa, dar se tem că lubenițele din Grecia, care deja au umplut pieţele şi sunt mai ieftine, vor atrage mai degrabă clienţii.

(VEZI ȘI: FABRICA DE AGRICULTORI)

„Avem cea mai dulce lubeniţă din România. La ora actuală o găsim la Dăbuleni. E mai dulce ca în toată ţara datorită nisipurilor”, îşi laudă agricultorii pepenii.

Producătorii din Dăbuleni își laudă marfa la fața locului

„Ne-a întârziat timpul…”

În spatele munților de pepeni este o muncă la fel de mare. Încă din martie producătorii nu contenesc cu treaba, cu plantatul și scosul din tunele.

Este o muncă în echipă, dar satisfacția cea mare vine când produsele sunt apreciate la adevărata lor valoare. Din mână în mână, pepenii verzi de Dăbuleni se culeg de pe câmpurile întinse și ajung apoi pe mesele cumpărătorilor.

„Să vină toată România să mănânce! S-au copt pepenii super. Ne-a întârziat timpul cu 10 zile din cauza temperaturilor scăzute, dar ca producţie e bine. E la capacitate maximă”, spune Victor Muşat, producător.

Pepenii de Dăbuleni au început să se coacă

„Anul acesta, producția este foarte bună. Cam târzie, cu două săptămâni, dar nu a depins de dăbuleanul nostru harnic. Doar de vreme, pentru că vara a refuzat să vină. Este destul de bună producția. Și de multă”, spune  Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni.

„Sperăm să fie bine, la cât am investit”

„Producția este foarte bună faţă de anul trecut. Suntem mulțumiţi. Întârziată din cauza vremii. Noi sperăm să fie bine, la cât am investit. La Târgu Mureş am locul închiriat. Mă cunoaşte lumea de 17 ani”, mai spune un alt producător.

(CITEȘTE ȘI: REVOLUȚIE ÎN PATRIA PEPENILOR. OLTENII S-AU REPROFILAT)

Localitatea Dăbuleni este renumită pentru suprafețele întinse cu lubenițe mari și gustoase. Conform datelor de la Direcția Județeană de Agricultură,  suprafața totală cultivată la nivelul județului Dolj este de peste 750 de hectare. Sunt peste 1.500 de producători, adică aproape că nu mai există gospodărie care să nu cultive renumitul dulce de Dăbuleni!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.