S-a dovedit! Dacă ai această afecțiune, riscul vital de COVID-19 e maxim!

Publicat: 13/04/2020 | 07:56

Ultimele date obținute de medici din mai multe țări au ajuns la un rezultat comun: există o afecțiune pe care, dacă o ai, riscul de deces în cazul în care ești infectat cu COVID-19 este uriaș.

Persoanele care au boli cardiovasculare riscă să dezvolte complicaţii cu risc vital şi un risc mortal mult mai mare în cazul infectării cu noul coronavirus, potrivit datelor furnizate de medici din numeroase ţări, o grijă deosebită fiind necesară şi în cazul simplei hipertensiuni, relatează WSJ. (CITEȘTE ȘI: CEI 15 MEDICI ROMÂNI AU AJUNS ÎN ITALIA. ACEȘTIA VOR MERGE LA UN SPITAL DIN REGIUNEA LOMBARDIA)

Printre complicaţii se numără stări care generează presiuni suplimentare asupra inimilor, deja suprasolicitate la astfel de pacienţi. Deşi Covid-19 este o boală respiratorie, medicii semnalează din ce în ce mai mult că unii pacienţi dezvoltă complicaţii cardiovasculare precum tulburări ale ritmului cardiac, cheaguri de sânge şi inflamaţii ce generează dureri în piept asemănătoare cu cele ale unui atac de cord, scrie publicaţia The Wall Street Journal (WSJ), informează Mediafax.

Complicațiile pot fi letale

”Categoric am observat cazuri de stop cardiac”, afirmă Matthew Tomey, directorul Secţiei de terapie intensivă a Spitalului „Mount Sinai Morningside” din oraşul New York.

DANIEL TUDORACHE, PRIMARUL SECTORULUI 1, ȘI UN PREOT AL BISERICII CAȘIN ÎMPART RAMURI DE SALCIE BUCUREȘTENILOR: ”CĂMINUL FIECĂRUI CREȘTIN VA FI PROPRIA BAZILICĂ” | FOTO

„Este foarte clar că sunt implicaţii cardiovasculare în cazul bolii Covid-19”, a dezvăluit și Nir Uriel, directorul Secţiei de probleme cardiace şi transplant a Spitalului „Presbyterian” din New York.

Aceste complicaţii afectează şi pacienţii care au Covid-19 fără alte boli, dar persoanele cu afecţiuni cardiace au mai multe probleme din cauza faptului că sistemele lor cardiovasculare sunt deja dezechilibrate. „Este o sabie cu două tăişuri”, a explicat Nir Uriel.

CORONAVIRUS. RĂSPUNSUL POLIȚIEI ROMÂNE: AVEM SAU NU VOIE SĂ MERGEM LA CIMITIR SAU LA RUDE, DE PAȘTE?

Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente şi letale afecţiuni care fac oamenii mai vulnerabili la efectele dezastruoase generate de Covid-19, o boală care la unele persoane abia dacă produce dureri, dar pe alţii îi ţine săptămâni întregi la terapie intensivă. Şi persoanele care au diabet, afecţiuni pulmonare cronice şi cancer sunt expuse riscurilor, conform unor studii.

În cazul SARS s-a întâmplat la fel

Cardiologii nu sunt surprinşi că boala Covid-19 prezintă riscuri mai mari pentru pacienţii cu boli de inimă. Aşa s-a întâmplat şi în cazul SARS, MERS şi al gripei severe. Totuşi, sunt uimiţi de numărul mare al cazurilor de acest fel. „Nu am mai văzut niciodată un număr atât de mare de pacienţi venind brusc şi în stare critică”, a declarat Sahil Parikh, cardiolog de intervenţii la Centrul Medical Irving al Universităţii Columbia din New York. (NU RATA: CĂMINUL DE BĂTRÂNI DIN ORĂȘTIE, INFECȚIE MASIVĂ CU NOUL CORONAVIRUS: ”PERSOANELE NU PREZENTAU SEMNE ȘI SIMPTOME…”)

Oamenii de ştiinţă nu înţeleg în totalitate de ce bolile cardiovasculare generează riscuri atât de mari în cazul acestei infecţii. Asociaţia Americană pentru Boli cardiace (AHA) finanţează cercetări în acest sens.