ROȘIA MONTANĂ. Gabriel Resources Ltd i-a „strecurat” la mapă președintelui Iohannis o scrisoare în care lansează amenințări voalate: „Vă îndemnăm insistent să nu luați măsuri drastice! Ar fi grav…” (EXCLUSIVITATE)

Publicat: 03/03/2020 | 17:15

Includerea iminentă a sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO i-a determinat pe reprezentanții companiei Gabriel Resources Ltd să joace ultima carte: redactarea unei scrisori dure, pe care – zilele trecute – i-au „pus-o” la mapă președintelui Klaus Iohannis. O scrisoare din care răzbat amenințări voalate și despre care, până azi, n-a transpirat nicio informație în presă! În culise, se poartă, așadar, un război fără menajamente pentru a convinge România să-și revizuiască punctul de vedere. GÂNDUL.RO a aflat, în exclusivitate, că dezvoltatorul proiectului minier aurifer (care, la acest moment, este blocat) i-a scris șefului statului, iar documentul poartă antetul unei celebre case de avocatură din America.

Scrisoarea al cărei conținut vă este dezvăluit, în premieră, de GÂNDUL.RO a fost trimisă la sfârșitul lunii trecute, iar Gabriel Resources Ltd îi cere pe un ton categoric lui Klaus Iohannis să intervină și să retragă „IMEDIAT” cererea de înscriere a Roșiei Montane pe lista UNESCO: „Cererea României de a înscrie Roșia Montană în patrimoniul UNESCO este într-o contradicție fundamentală cu obligațiile României care decurg din acordurile semnate. Gabriel Resources Ltd îndeamnă insistent România să nu ia măsuri drastice. Dacă Roșia Montană va fi inclusă în patrimoniul UNESCO, orice speranță pentru o rezolvare pe cale amiabilă a litigiului ar fi grav compromisă”.

Sunt propuse negocieri „amiabile”, însă…

Reprezentanții companiei Gabriel Resources Ltd susțin că sunt deschiși în fața unor negocieri amiabile și constructive, menționând că doresc să „coopereze cu bună-credință, la nivel înalt, cu Guvernul României și alte autorități. (…) Gabriel Resources Ltd speră că România se va angaja constructiv și că va retrage imediat cererea de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, în scopul de a păstra posibilitatea unei rezolvări amiabile a litigiului privind investițiile făcute de Gabriel Resources Ltd”.

Citește integral articolul pe gandul.ro