Românii care nu respectă regulile de carantină pot fi pedepsiți chiar și cu închisoarea! Trei persoane sunt cercetate în Neamț

Publicat: 25/02/2020 | 17:09

În cazul unei epidemii cu coronavirus, românii care nu respectă regulile de carantină se vor alege cu dosar penal, amendă sau chiar cu închisoare de la șase luni, la doi ani. Aceștia pot fi cercetați în baza articolului 352 din Codul Penal, care pedepsește zădărnicirea combaterii bolilor.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a vorbit despre măsurile decise în cazul sosirii în România a unor persoane din zonele afectate: la sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus” a spus ministrul Costache.

Trei oameni cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani sunt cercetați în prezent pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cei vizați sunt trei cetățeni chinezi care au venit în România, din Shanghai, și au intrat în izolare voluntară. Ei au fost văzuți, însă, recent într-un magazin din Roznov, județul Neamț și riscă acum să ajungă după gratii, pentru că nu au respectat cele 14 zile de carantină.