România va fi lovită, la noapte, de un ciclon! Se anunță ploi torențiale și vijelii

Publicat: 17/06/2021 | 19:53

În marea Neagră se va forma ciclonul care va lovi România chiar în această noapte. Meteorologul ANM Alina Șerban și climatologul ANM Roxana Bojariu au făcut precizările necesare pe această temă.

Ciclonul care va lovi România va aduce ploi puternice și rafale de vânt de până la 90 km/oră. Alina Șerban, meteorology ANM, a dezvăluit la Antena 3 că ”acest ciclon este, de fapt, o formațiune de presiune scăzută care adesea este însoțită de fronturi atmosferice ce determină, mai ales în perioadele mai calde, fenomene specifice instabilității atmosferice.”

Tot ea a mai spus ”prin poziționarea acestuia în zona Mării Negre, aduce un aport mai mare de umezeală. Astfel, aversele vor deveni însemnate cantitativ pentru partea de Sud-Est a teritoriului”. (CITEȘTE ȘI: CICLONUL MEDITERANEAN „IANOS” AJUNGE ÎN GRECIA! CARE SUNT ZONELE AFECTATE)

În aceste condiții, vom avea fenomene specifice instabilității atmosferice în Sud-Estul, în Estul teritoriului, până la sfârșitul săptămânii. Se vor înregistra și cantități importante de apă atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare. Totuși, rafalele de vânt nu sunt mai puternice decât la o furtună normal. ”Nu sunt foarte puternice, sunt mai degrabă de durată. Ele pot deveni puternice în asocierea cu vijelii”, a spus Alina Șerban.

România va fi lovită, la noapte, de un ciclon! Se anunță ploi torențiale și vijelii

Și climatologul ANM Roxana Bojariu a vorbit despre fenomen, la Antena 1. ”Ciclonii în zona extra-tropicală sunt principalul mecanism prin care se face transferul de căldură dinspre zonele tropicale spre zonele mai reci. Se face și transport de umiditate și, având sursa aceasta, Marea Neagră, evident că manifestările acestor sisteme sunt mai deosebite. Ele se pot forma și deasupra Mării Mediterane”, a spus Bojariu. (NU RATA: PROGNOZA METEO PENTRU LUNA IUNIE! ZILELE ÎNSORITE ȘI CELE PLOIOASE VOR ALTERNA. VREMEA ESTE TOT MAI CAPRICIOASĂ)

”Acest sistem de joasă presiune vine cu traiectoria foarte apropiată de noi și cu sursa de umiditate a Mării Negre. O trăsătură specifică este faptul că avem un câmp de presiune ridicată în Nordul României care, oarecum, ține captiv acest ciclon în zonă. Vor urma mai multe zile cu manifestări specifice, cu ploi torențiale, vijelii. Toate aceste lucruri nu sunt în sine ceva deosebit, dar deosebit este felul în care se manifestă. Avem mai multă umiditate în aer, ploile sunt mai abundente”, a încheiat Roxana Bojariu.