România intră în Scenariul 4. Cum vom mai putea ieși din casă începând de săptămâna asta

Publicat: 30/03/2020 | 08:31

Nimeni nu și-ar fi dorit asta acum cîteva săptămâni, însă inevitabilul se produce. Numărul pacienților infectați cu noul coronavirus a crescut în ritm alert, iar România se pregătește, din toate punctele de vedere, să intre în Scenariul 4 al pandemiei de coronavirus.

Bineînțeles, asta va duce și la măsuri suplimentare de restricție, distanțarea socială fiind – mai mult ca niciodată – esențială. Foarte multe magazine vor fi închise, oamenii nu vor mai putea să iasă din casă decât în condiții bine stabilite – pentru a merge la magazin sau la farmacie – și numai atunci când situația o impune. Este o realitate dură, însă stoparea răspândirii COVID-19 este esențială.

Scenariul 4 prevede și ca unele localități să fie, practiv, închise pentru a limita numărul infecțiilor, iar românii trebuie să se acomodeze cu o astfel de idee. Măsurile luate de autorități, tratate cu superficialitate sau chiar iresponsabilitate, por avea repercusiuni medicale tragice, iar Ordonanța Militară nr. 4/2020, emisă aseară, stabilește toate punctele de reper fundamentale pentru următoarea perioadă. Nu trebuie să lipsească declarația pe propria răspundere atunci când părăsim domiciliul, iar amenzile sunt usturătoare pentru cei care, fără să înțeleagă riscul unor deplasări inutile, vor încălca prevederile ordonanței.

(CITEȘTE ȘI: AVERTISMENT DE ULTIMĂ ORĂ AL AUTORITĂȚILOR. CÂND VA FI VÂRFUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA: ”AU FUGIT DE MOARTE, DAR POT ADUCE MOARTEA LA NOI”)

Nelu Tătaru: ”Facem totul pentru ca medicii să poată lucra în condiții normale”

Autoritățile sanitare sunt pregătite pentru Scenariul 4, cu toate că situația va fi, la nivel medical, din ce în ce mai complicată. Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a transmis că România poate efectua 2500-3000 de teste coronavirus pe zi.

„Menirea noastră este de a vindeca oameni. Doctorii trebuie să ştie că ministerul Sănătăţii va face totul ca medicii să poată lucra în condiţii normale, ne vin şi echipamentele. În noul protocol, toţi cei care vin cu probleme respiratorii la spital, fără să fi avut contacte cu persoane confirmate, vor fi testaţi pentru coronavirus. Mergem spre 2500-3000 de teste pe zi, capacitate de testare. Avem un stoc de 200.000 de teste, dar şi un contract cu sud-coreenii pentru 2 milioane de teste.”, a mai spus acesta.

Nelu Tătaru a vorbit și despre testarea pentru coronavirus, spunând că testele rapide sunt pentru cei care sunt în spitalizare.

(VEZI ȘI AICI: NOUL CORONAVIRUS TE POATE INFECTA PRIN OCHI, NAS SAU GURĂ, DAR ȘI PRIN AERUL RESPIRAT. CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE PROTEJA)