România a ajuns pe lista de supraveghere a SUA privind traficul de persoane. Reacția lui Marcel Vela. “MAI a…”

Publicat: 26/06/2020 | 14:45

România se află pe lista de supraveghere a SUA privind traficul de persoane. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a oferit și primele declarații cu privire la această situație.

Citește și: Un cetățean nigerian, dat în urmărire internațională, a fost capturat în România. VIDEO

Am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat privind combaterea traficului de persoane. În ansamblul său, raportul conturează imaginea generală a activității anti-trafic din România. În acest an, autoritățile au manifestat o preocupare constantă pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și cest lucru se vede în rezultatele obținute.

Deși pandemia a fost principala preocupare, MAI și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane. Menționez inclusiv discuțiile cu Ministerul Justiției, DIICOT, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, organizații internaționale și societatea civilă.

MAI a acţionat în mod constant astfel încât în acest an să avem o evaluare pozitivă şi să putem evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, Nici 2018, nici 2019 nu au o evaluare tocmai bună”, a precizat ministrul, potrivit digi24.ro.

Ce a declarat și Adrian Zuckerman după ce România a ajuns pe lista de supraveghere

La rândul lui, prezent la conferința de la sediul MAI, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, a declarat: „Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul 2 pentru al doilea an consecutiv ceea ce înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate. Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut.

NU RATA: Starea de alertă în Spania a fost prelungită. Anunțul important al premierului

Fac apel la conducerea Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine„.

România este una dintre principalele țări din Europa de unde vin victimele rețelelor de traficanți. Potrivit unui raport publicat de Departamentul de Stat al SUA, bărbați, femei și copii sunt exploatați sexual din țara noastră, sunt duși ilegal la muncă sau sunt puși să fure și să cerșească în alte state de pe continent.

România este în categoria trei din patru, alături de Bosnia, Congo, Pakistan și Vietnam, printre altele.