Revine declarația pe proprie răspundere în România! Când ești obligat să o completezi

Publicat: 21/06/2020 | 11:32

Odată cu expirarea stării de urgență, în România s-a renunțat la declarația pe propria răspundere, însă pandemia obligă autoritățile să adopte în continuare măsuri de siguranță pentru cetățeni. 

Deși s-a renunțat la declarația pe propria răspundere, românii care intră în țară prin Aeroportul Otopeni sunt obligați prin lege să completeze, în continuare, declarația epidemiologică. Aceasta poate fi completată online și este introdusă exclusiv pe aeroportul din Otopeni, este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și ONG-ul Citizen Next, notează gandul.ro.

CITEȘTE ȘI – ÎNCĂ UN CAZ DE CORONAVIRUS ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN IAȘI. ESTE VORBA DE O PROFESOARĂ

Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, dar și pentru reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemie.

Declarația epidemiologică poate fi completată online pentru a se scurta timpul de așteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului, dar și pentru fluidizarea traficului de cetățeni care intră în România prin Aeroportul Otopeni.Aplicația este disponibilă momentan doar la Aeroportul Internațional Henri Coandă București și poate fi accesată de pe site-ul www.bucharestairports.ro .

NU RATA – TERASĂ ÎNCHISĂ ÎN VAMA VECHE ÎNCHISĂ, DUPĂ CE O ANGAJATĂ A FOST TESTATĂ POZITIV CU CORONAVIRUS

Care sunt pașii pentru completarea declarației epidemiologice

  • Accesați adresa https://chestionar.stsisp.ro/
  • Completați datele solicitate de aplicație și validați, după care trimiteți formularul;
  • Cetățenii trebuie să menționeze neapărat adresa de izolare la care urmează să ajungă, pentru a petrece cele 14 zile
  • Veți primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicație;
  • Tipăriți declarația sau scanați codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri și ridicați declarația de acolo;
  • Prezentați-vă la ghișeele DSP.
  • Românii care vin acasă din următoarele țări nu sunt obligați prin lege să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
  • Din 17 iunie s-a prelungit suspendarea zborurilor din și spre Italia, Spania, Franța, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran, mai notează sursa citată.