Recomandările lui Raed Arafat după apariția focarului de COVID-19 la Fan Courier: „Riscul prin colete să se transmită…”

Publicat: 10/06/2020 | 11:38

Raed Arafat a vorbit, după ce un număr mare de angajați de la Fan Courier au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, despre riscurile la care se expun românii la virus atunci când primesc colete.

Cele 24 de persoane infectate lucrează ca manipulanți marfă în depozitul din Ștefănești, județul Ilfov. Toți contacții acestora au intrat în carantină la domiciliu pentru 14 zile și a fost intensificat triajul epidemiologic, astfel încât munca din depozit să se desfășoare în mod normal.

Citește și: Alertă! Mai mulți angajați FAN Courier din depozitul de la Ștefanești, confirmați cu COVID-19

Totuși, Raed Arafat spune că românii care primesc scrisori sau colete au șanse mici să se infecteze de la acestea. „Rămâne riscul minimal în aceste situații, nu putem vorbi de un risc major sau unul care să creeze îngrijorări. Riscul prin colete să se transmită ceva este minimal și foarte multe țări au continuat activitățile de curierat și de poștă.

Mai mare riscul este dacă te întâlnești cu cineva, dacă există un schimb de aerosoli, care este de fapt modalitatea de transmitere a virusului, dar nu prin colet”, a declarat secretarul de stat la Digi24. 

Spălatul pe mâini rămâne de bază 

Întrebat dacă oamenii să dezinfecteze coletele sau scrisorile, Raed Arafat a răspuns: „Este bine după ce ai manipulat coletul și ai deschis ambalajul să te speli bine pe mâini, adică se de dezinfectezi ca persoană, iar ambalajul să fie aruncat”.

Nu rata: Accident grav în județul Vâlcea. A fost activat planul roșu după ce o mașină și un microbuz plin de oameni s-au ciocnit. FOTO&VIDEO

„Cred că va fi foarte greu să dezinfecteze coletele și plicurile, dar după ce le-ai maipulat este foarte bine să te speli pe mâini”, a adăugat el.

Cu privire la folosirea mănușilor, Raed Arafat a spus că pot fi utilizate „cu condiția să știi cum se scot mănușile și să știi că și ele transmit”.

„Mănușile nu înlocuiesc spălatul pe mâini. Problema este că virusul poate să rămână pe mănușă, important este să speli și să dezinfectezi mâinile”, a subliniat secretarul de stat.