Reacția membrilor CNA ca urmare a “cazului Vulpița”. “Există un articol…”

Publicat: 20/02/2020 | 16:22

Radu Herjeu și Dorina Rusu, ambii membri CNA, au oferit primele reacții după ce instituția de unde fac parte a decis amendarea postului Antena 1 cu 100.000 de lei, pentru ”cazul Vulpița”. Sancțiunea a fost aplicată după ce forul a vizionat câteva fragmente din mai multe ediții ale emisiunii ”Acces Direct”.

Există un articol în Codul Audiovizualului care spune că nu orice dă televiziunea se justifică prin interes public. Cu alte cuvinte, atâta timp cât CNA, prin lege, are responsabilitatea de a veghea la respectarea interesului public, trebuie să există un anumit filtru. Atunci când dai pe post ceva, trebuie să-ți pui întrebarea: De ce o faci? E în interes public să arăți așa ceva? și, atunci, când te întrebi, trebuie să pleci de la ideea că orice personaje prezentate des la televizor, cu atâta insistență, automat, devin modele pentru telespectatori. Este în interes public ca astfel de personaje, cu toate caracteristicile lor, să devină modele în societatea românească? Aceasta este întrebarea. Noi, CNA, am răspuns: nu ar trebui să se întâmple așa ceva”, a spus Radu Herjeu.

La rândul ei, Dorina Rusu, membru CNA, cu privire la acest caz, a spus că ”este o degradare extraordinară pentru ce înseamnă televiziune”.

Este o apreciere subiectivă, personală a Dorinei, care nu este un simplu robot ce apasă pe un buton. Este un om, un telespectator ca toți ceilalți. Eu am fost chiar și mai dur decât Dorina. Ca fost om de televiziune, știu ce limite aveam eu, fără să existe frica de CNA. În urmă cu 20 de ani, ar fi fost inimaginabil așa ceva. Lucrurile s-au schimbat, desigur. Deci este o apreciere, noi facem aceste aprecieri personale, nu ai cum să nu le faci, repet, suntem oameni”, a mai spus Radu Herjeu.

Antena 1 ar fi fost, astfel, amendată din cauza unor aprecieri subiective, potrivit dcnews.ro.

Cât despre motivul legat de protecția minorilor, Radu Herjeu a zis: ”La acea oră, minorii sunt expuși unei emisiuni în care se vorbește, de o lună și jumătate, despre sex, viol, adulter, divorț, iar viol, iar adulter, scandaluri, țipete, înjurături. Un minor, un copil expus la așa ceva s-ar putea să nu mai înțeleagă nimic”.