Răspunsul premierului la întrebarea care provoacă fiori: ”Suntem pregătiți?” / ”Eu, de felul meu…”

Publicat: 24/03/2020 | 21:10

Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, pe tema situației din România, data de epidemia coronavirus. Președintele Iohannis tocmai anunțase, cu câteva ore înainte, intrarea în carantină general.

În finalul conferinței, Orban a fost pus ușor în dificultate: ”Este România pregătită pentru scenariul 4?”

”Luăm măsuri gradual, creștem permanent capacitatea de tratare a persoanelor infectate, creștem capacitatea și pentru linia a doua a spitalelor, dar și pentru cele din linia a treia. Eu sunt optimist de felul meu”, a fost răspunsul premierului.

Scenariul 4 intră în vigoare atunci când numărul infestărilor trece de 2.000. În România sunt acum 762 de oameni infestate cu virusul COVID-19.

Înainte, Ludovic Orban vorbise despre scenariul 3. ”Am participat la o videoconferință cu managerii spitalelor. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Pregătim a treia linie de apărare: în fiecare județ să existe un spital dedicat exclusiv pacienților cu coronavirus”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a vorbit și despre întărirea DSP-urilor.

”Al treilea obiectiv important: întărirea DSP-urilor. Acum, numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. E nevoie de angajați noi la DSP pentru anchetele epidemiologice făcute cu viteză crescută. DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile privitoare la toți cetățenii care revin în România.

România a primit zeci de mii de cetățeni români întorși din Italia, Spania, Franța, Germania. Efortul DSP și al Poliției de Frontieră a fost imens. Apreciez activitatea DSP-urilor și îi felicit pe cei care s-au alăturat din mers și învață din mers ce trebuie făcut”, a spus Ludovic Orban.