Raluca Turcan a răbufnit, după ce a aflat decizia Curții Constituționale: ”Este o nebunie!”

Publicat: 03/06/2020 | 17:58
Parlamentul a primit două lovituri din partea Curții Constituționale. Corpul legislativ nu poate stabili data alegerilor locale, iar mandatele primarilor nu pot fi prelungite. 

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională. De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.

În privința ordonanței de urgență, judecătorii au decis că aceasta este neconstituțională deoarece doar Parlamentul poate prelungi mandatele aleșilor locali. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE RALUCA TURCAN! ELEVII VOR MERGE GRATUIT CU ORICE MIJLOC DE TRANSPORT)

Cât despre legea dată de Parlament pentru stabilirea alegerilor locale și care modifică ordonanța de urgență, judecătorii Curții au stabilit că este neconstituțională fiindcă nu a respectat procedura legală. Practic, ar fi trebuit ca mai întâi Parlamentul să dea o lege de anulare a ordonanței de urgență și apoi să vină cu o lege proprie prin care să stabilească data alegerilor și prelungirea mandatelor primarilor și aleșilor locali.

Raluca Turcan a răbufnit, după ce a aflat decizia Curții Constituționale

Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale. Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie, iar alegerile parlamentare, la termen, pe 6 decembrie. (VEZI ȘI: RALUCA TURCAN, REACȚIE VIOLENTĂ DUPĂ CE CNDC L-A AMENDAT PE KLAUS IOHANNIS: „SE ÎNCEARCĂ CENZURAREA PREȘEDINTELUI”)

”Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile – situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali.
Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.