Raed Arafat despre restricțiile din perioada sărbătorilor de iarnă. Cum își vor petrece românii Crăciunul și Revelionul

Publicat: 07/12/2020 | 13:04

Raed Arafat a vorbit despre măsurile ce o să fie luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă pentru a preveni răspândirea noului virus. Acesta a declarat că pentru moment măsurile de carantinare zonală au dat roade, iar pentru următoare perioadă nu se întrevăd noi restricții.

Raed Arafat a precizat că în perioada următoare nu o să fie instaurată carantina națională, pentru că cea zonală pare să funcționeze bine. În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, acesta a menționat că urmează să se facă o analiză clară a situație, iar cel mai probabil vor rămâne în vigoare restricțiile deja existente. (CITEȘTE ȘI: ÎN IANUARIE – FEBRUARIE CAZURILE AR PUTEA CREȘTE IAR, AVERTIZEAZĂ RAED ARAFAT. CE RECOMANDĂ ȘEFUL DSU PENTRU SĂRBĂTORILE DE IARNĂ)

 „În ultimele 7 zile în medie vedem că există o scădere. Trebuie să vedem dacă continuă. Când vedem localitățile care au fost carantinate (de exemplu Baia Mare, Gherla, mai sunt în Zalău) observăm că am controlat situația. La Timișoara se vede o scădere după ce au fost carantinate mai multe localități din jur. În mare parte unde a fost carantinate zone incidența cazurilor a scăzut. Inclusiv OMS vorbește de măsuri locale și zonale, nu la nivel național. Bănuiesc că asta va fi abordarea noastră pe viitor!

Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă, oamenii vor să se plimbe și să socializeze. Depinde de noi dacă vrem să reducem contactul ca să evităm o situație mult mai serioasă. Să nu ajungem să creștem numărul de cazuri după luna ianuarie. Deci rămânem la măsuri locale și zonale!”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Pot organiza românii petreceri private de sărbători?

Raed Arafat a mai declarat că în cele din urmă, dincolo de restricțiile impuse, rămâne la latitudine românilor cum vor gestiona această perioadă și cum se vor proteja. Acesta a spus că nu se pot interzice întâlnirile private din casele oamenilor, însă a sfătuit pe toată lumea ca aceste reuniuni să fie făcute cu un număr mic de persoane. (VEZI ȘI: RAED ARAFAT CREDE ÎN PUTEREA EXEMPLULUI. SE VA VACCINA PUBLIC PENTRU A DEMONSTRA SIGURANȚA TRATAMENTULUI ANTI-COVID-19. „AM ÎNCREDERE ÎN ACEST VACCIN”)

„Pentru sărbători n-am discutat de măsuri suplimentare. Clar că cele actuale vor fi reținute. Noi în data de 14 vom prelungi starea de alertă pentru următoarea lună. Acolo va fi făcută o situație pentru a vedea întreaga situație. Nu există în acest moment intenții de noi restricții. Urmează însă să fie făcute analize pentru a vedea care este comportamentul în întreaga țară.

Dacă vorbim de întâlnire privată, în casa persoanei, nu putem să limităm. Să venim să-i spunem cuiva că în casa lui nu are voie există limitări în acest sens. Sfatul nostru e ferm: în perioada sărbătorilor să nu aducem mulți prieteni sau cunoscuți în casă”, a mai spus Raed Arafat.