Raed Arafat, primele declarații după confirmarea celui de-al șaselea caz de coronavirus în România

Publicat: 04/03/2020 | 19:12

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a făcut primele declarații, în contextul în care a fost confirmat deja cel de-al șaselea caz de coronavirus.

„Scenariile sunt făcute. Sunt mai multe posibilități. E posibilitatea ca totul să se limiteze doar la cazuri venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate.

La acest moment, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui.

La un moment, e posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum a făcut Franța”, a declarat Raed Arafat.

Numărul pacienților români diagnosticați pozitiv cu coronavirus a ajuns la șase. Două noi cazuri au fost confirmate astăzi.
Primul caz confirmat astăzi vine din Timișoara și este vorba despre nepotul bărbatului de 47 de ani, diagnoticat zilele trecute cu Covid-19, în Timișoara.

Cel de-al doilea caz confirmat astăzi este la o peroană de 71 de ani, din Suceava, conform Grupului de Comunicare Strategică.
Pacientul s-a întors din Lombardia în data de 28 februarie și se afla în autoizolare. Conform primelor informații din teritoriu, în data de 2 martie 2020, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava, Secția de Boli Infecțioase, cu febră și frisoane, și a rămas internat.

Pacientului i s-au recoltat probe, inclusiv pentru testul de Covid-19, al cărui rezultat a ieșit pozitiv. El a fost transferat la Clinica de Boli Infecțioase din Iași.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că bărbatul are și alte probleme de sănătate.

El a precizat că va fi făcută o anchetă epidemiologică și că pasagerii din autocarul cu care s-a întors bărbatul de 71 de ani vor fi plasați fie în carantină, fie în izolare.