Raed Arafat, prima reacție după dezastrul de la Victor Babeș: „Am mai avut tragedii. Pandemia este un dezastru”

Publicat: 13/04/2021 | 07:58

Raed Arafat a avut o primă reacție după dezastrul de la Victor Babeș. Șeful DSU susține că a aflat de tragedie după ora 17:00 și Vlad Voiculescu a fost cel care l-a sunat să-l anunțe. De asemenea, Arafat explică faptul că nu putea să transmită un comunicat cu date minimale, iar din această cauză s-a întârziat informarea cu privire la acest lucru.

Raed Arafat a vorbit despre tragedia de la Victor Babeș. Șeful DSU a explicat faptul că au mai existat tragedii, iar în momentul celei de la Victor Babeș, colegii săi medicii au încercat să salveze toți pacienții. De asemenea, Arafat a punctat că nu știe dacă erau sau nu toți intubați.

„Colegii au intervenit să salveze pacienţii, nu erau toţi intubaţi. Era un reprezentant al firmei care întreţinere ventilatoarele când s-a întâmplat această situaţie, dar nu a dorit să intre în TIR. A preferat să rămână afară şi să dea numite indicaţii colegilor din interior.

Vreau să sublinez clar că ce spun acum poate să fie modifcat în baza datelor care apar în anchetă. Comunic cu rezervă, pentru că situaţia este sub anchetă.

Ventilatoarele, care sunt de fabricaţie americană, când de depăşeşte 6 bari intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc, altfel se distruge întregul sistem. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi.

S-a întâmplat ce nu a dorit nimeni să se întâmple. În jurul orei 16.25 ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Personal am aflat după orele 17″, a declarat Arafat într-o conferinţă de presă.

„Pandemia este un dezastru”

„Am mai avut tragedii. Piatra Neamț, Balș, dar nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieți. România, la ce sistem avem, modul în care a făcut față, este un mod acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructură, condițiile. România a făcut toate eforturile că să poată să treacă tot mai corect. Pandemia este un dezastru. România a făcut față. Dacă ne uităm anul trecut și acum, dacă ne uităm la paturi ATI, suntem foarte departe. Sistemul continuă să fie sub presiune. Bolnavii vin tardiv la spital, asta aduce o presiune. Am reușit să creștem numărul de paturi. Nu am ajuns faptic la 1600, avem 1530 la ATI.

Incidente au avut loc pentru că în momentul în care sistemul este sub presiune pragul la care sistemul cedează scade. Însă greșeală cea mai mare este să ai boală asta și să stai până nu mai poți să respiri. Dacă ai veni mai devreme, poate ai evita să ajungi la Terapie Intensivă. Noi am crescut capacitatea de ventilație în UPU. Un spital a putu să țină 18 pacienți până să fie preluați” a mai spus Raed Arafat.