Raed Arafat, îngrozit de scenele petrecute într-o benzinărie: “Tinerii cred că este o glumă, putea să iasă scandal”. Ce a aflat de la vânzătoare

Publicat: 27/06/2020 | 11:05

Raed Arafat este îngrozit de scenele petrecute într-o benzinărie în care a mers de curând. Invitat într-un platou de televiziune, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a povestit totul și a dezvăluit și ce a aflat cu multă tristețe de la vânzătoarele aflate înăuntru. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a lansat un nou avertisment în legătură cu măsurile de prevenire și combaterea răspândirii COVID-19.

Citește și: Noi descoperiri terifiante făcute de cercetători despre noul coronavirus! Lista organelor atacate de boala rară apărută în China

Raed Arafat, îngrozit de scenele petrecute într-o benzinărie: “Tinerii cred că este o glumă”

Autoritățile din România sunt în alertă maximă după ce ieri, 26 iunie, au fost confirmate 411 cazuri de infectare cu coronavirus – fiind un bilanț cu cel din starea de urgență decretată în urmă cu mai bine de trei luni în țara noastră. Iar joi, cu o zi înainte, au fost 460 de cazuri noi, cel mai mare număr din ultimele două luni. Raed Arafat este printre primii oficiali care află bilanțul victimelor care au contractat SARS-CoV-2, iar episodul la care a asistat recent, după ce s-a oprit într-o benzinărie, l-a îngrijorat enorm. În timp ce aștepta să își achite cumpărăturile, șeful DSU a observat patru tineri care nu aveau măști.

“Ieri, am intrat într-o benzinărie să cumpăr ceva de acolo, târziu noaptea. Doamnele de la benzinărie aveau mască. Au intrat patru tineri – nici mască, nici nimic. Eu m-am uitat, doamnele nu au spus nimic, au plecat și am întrebat doamnele. N-am vrut să intervin pentru că putea să iasă scandal, îți trebuia cineva cu autoritate de control ca să le spună ceva, cineva de la poliție sau patronul magazinului. Am întrebat doamnele: «De ce nu le spuneți nimic?». Răspunsul a fost: «Am încercat să spunem să nu intre fără mască și rezultatul a fost că unii au plecat fără să plătească, alții s-au certat cu noi și ne-au înjurat». Asta este problema. Oamenii nu înțeleg, tinerii cred că este o glumă”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni de la Digi24.

Nu rata: RAPORT. Ministerul Sănătăţii a solicitat DSP-urilor un raport privind tratamentul persoanelor asimptomatice și rezultatul evaluării spitalelor

Întrebat dacă populația României s-a relaxat prea mult, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a afirmat“Fără discuție. Nu că s-au relaxat prea mult, o parte au devenit neglijenți, pentru că vedem că nu se respectă reguli de bază. Relaxăm, dar compensăm cu măsurile de distanțare, cu portul măștii, cu dezinfecția și spălatul mâinilor. În secunda în care oamenii nu mai respectă acest lucru avem o problemă.

Măsurile de relaxare rămân, vedem că nu se respectă toate, avem poze de la terase, de la diferite locuri, în care oamenii stau și șase la masă, unul lângă celălalt, fără mască.Când au auzit unii medici zicând că e o biată gripă, și alții care combat orie cifră care iese și îți arată că nu e așa, asta înseamnă că noi am pierdut o parte din populație care este deja în dubii, că nu înțelege și nu mai dă credibilitate autorității. Există o parte importantă care respectă”.

Află și: Primul vaccin românesc împotriva coronavirusului ar putea apărea pe piață anul viitor

Când a fost adusă în discuție pierderea încrederii românilor din cauza mesajelor contradictorii între autorități, Raed Arafat a răspuns că: “Am intrat într-o altă fază, n-am văzut alte țări să intre, să intre în faza în care să-și corecteze legislațiile lor în timpul pandemiei”. Ulterior,șeful DSU a mai afirmat: “Poate sunt țări cu tradiții vechi care au legislații vechi și care au trecut prin dezastre mari ca să-și aranjeze legislația lor. Majoritatea țărilor cred că nu au legislația perfectă. Nu cred că cineva are legislație perfectă”, precizând de exemplu că în Bulgaria toate deciziile sunt luate printr-un ordin de ministru.

În timpul declarațiilor oferite aseară, oficialul a mai subliniat următoarele aspecte: “Din punctul meu de vedere, noi chestionăm foarte mult ce vrea să facă autoritatea, și este normal, dacă e corect sau nu. Când umbli la anumite chestii care vor afecta libertatea, toată lumea chestionează, pune întrebări și este normal. Aici vorbim de măsuri temporare, de scurtă durată, dar care sunt pentru combaterea unui risc. La acest moment poate că sunt multe lucruri de corectat, dar poate că trebuia un pic să mai așteptăm să trecem de faza în care lucrurile pot să se agraveze, să trecem de faza în care creăm nesiguranță printre oamenii de rând, să stăm împreună să discutăm, dar fără să creăm situațiile în care ne aflăm”.