Raed Arafat, despre modalitatea în care intervine un medic în plină pandemie de coronavirus: ”O proteză de şold poate aştepta, un infarct nu!”

Publicat: 12/04/2020 | 18:00

Raed Arafat a vorbit despre modalitatea în care intervine un medic în plină pandemie de coronavirus. Dacă pacienții nu suferă de afecțiuni grave, atunci aceștia trebuie să aștepte pentru intervenții. 

”Dacă poţi aştepta tratamentul este mai bine pentru că nu te expui şi nu îi expuni nici pe alţii. Decizia nu o ia Arafat, ci medicul care tratează. El decide dacă un caz trebuie tratat acum sau dacă poate să mai aştepte 3-4 săptămâni. Dau aici exemplul unei proteze de şold. O proteza de șold poate fi lăsată în aşteptare şi două sau trei luni.

Poți fi reprogramat pentru o proteză de şold faţă de un infarct pentru care trebuie internare. O tumoră care face presiune la nivel cerebral trebuie operată. La fel ca şi o tumoră cu o evoluţie rapidă. Aici cazurile sunt clare şi medicul trebuie să decidă”,  declarat Raed Arafat la Marius Tucă Show.

Această măsură a fost luată pentru a evita supraaglomerarea spitalelor. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA – 12 APRILIE. IATĂ CÂTE CAZURI NOI AU FOST CONFIRMATE ȘI CARE ESTE ULTIMUL BILANȚ)

„Ne trebuie capacitate de internare suplimentară. Dacă spitalele sunt pline de cazuri care nu sunt prioritare punem în risc viaţa celor care sunt în spital pentru că vor fi internaţi şi pacienţi care au COVID-19.  Pentru personalul sanitar e foarte important, ca şi pentru pacienţi , să nu avem capacitatea spitalului la maximum. Atunci într-adevar e riscul sa intre virusul în spitalul respectiv”, a explicat secretarul de stat MAI.