Raed Arafat anunță noi măsuri în lupta cu noul coronavirus. România trece la Scenariul 2 contra epidemiei

Publicat: 11/03/2020 | 08:31

29 de români sunt infectați cu noul coronavirus, iar Raed Arafat a anunțat că România va trece la Scenariul 2 contra acestei epidemii. Este vorba despre noi măsuri de protecție care ar trebui să limiteze riscul infecției, iar românii trebuie să țină cont de ele. 

Astăzi va avea loc o întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență, în urma căreia vor fi anunțate noi măsuri suplimentare pentru a împiedica răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. „Mâine (n.red. – miercuri ) vom veni cu măsuri în plus. Nu le pot spune. Trebuie să ne întâlnim miercuri, în Comitet pentru Situații de Urgență și vom stabili. (…) Se poate ajunge temporar la limitarea adunărilor publice”, a spus Raed Arafat la Antena 3. ”Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare. Încă suntem pe preventiv, dar la un moment ar putea să se schimbe şi să fie treabă de management al situaţiei dacă virusul se transmite în comunitate”, a mai spus Arafat, menționând că estimările mondiale vorbesc despre 30 – 70%.

Potrivit unor oficiali ai  Ministerul Sănătății, tot astăzi va fi schimbată definiția Scenariului 2, în cadrul aceluiași Comitet. Primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Scenariul 2 vizează îmbolnăvirea a 25 – 100 de persoane. Atunci când apar între 100 și 2.000 de cazuri de îmbolnăvire va fi activat Scenariul 3. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus se apropie deja de 4.300, iar nu mai puțin de 120.000 de oameni – din 119 ţări – sunt infectaţi la nivel global. În Europa, Italia, Franţa, Spania şi Germania sunt înregistrate sute de noi cazuri în fiecare zi. Criza coronavirusului ia amploare şi în Statele Unite. Autorităţile americane au declarat o ”zonă roşie” într-un oraş din statul New York, cerând intervenţia armatei.