Prof. Horațiu Moldovan, analiză asupra evoluției pandemiei și a programului național de testare

Publicat: 05/08/2020 | 22:52

Secretarul de stat prof. Horațiu Moldovan a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus în România și despre situația în care se află țara noastră. Acesta a prezentat o viziune pozitivă în ipoteza în care numărul de noi cazuri nu o să cunoască o nouă explozie.

Prof. Horațiu Moldovan a explicat, într-un interviu pentru Antena 3, că evoluția cazurilor de Covid-19 este una constantă, ceea ce preconizează o faza de platou dacă numărul cazurilor noi nu va crește din nou. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ROMÂNIA, 5 AUGUST. 1.309 DE CAZURI NOI ȘI 41 DE MORȚI)

„N-aș face afirmația că este o situație deosebit de îngrijorătoare, sigur nu este un număr mic cum a fost în prima parte a evoluției epidemiei din primele 3 luni. Ne confruntăm cu un număr relativ mare, dar este un număr relativ constant, aproximativ 1.200-1.300 de pacienți/zi.

Există elemente de optimism, putem gestiona situația. De asemenea, rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială.

Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față.”, a declarat prof. Horațiu Moldovan, în emisiunea Subiectiv, de la Antena3.

„Nu putem testa pe toată lumea”

Prof Moldovan a vorbit și despre programul național de testare. Acesta a explicat mecanismul după care funcționează și după ce criterii sunt testați oamenii.  (VEZI ȘI: ÎNCĂ UN PARADOX AL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS DIN ROMÂNIA. NUMĂRUL TURIȘTILOR DIN CONSTANȚA, MAI MARE CARE ANUL TRECUT)

„Nu putem testa pe toată lumea, 18 milioane de oameni este imposibil, abia acum avem un milion  și ceva de pacienți testați. Nu avem posibilitatea tehnică, este clar că trebuie să testăm doar o parte. Ca atare, trebuie să aplicăm niște principii de epidemiologie ca să testăm pacienții care au șansa cea mai mare să fie pozitivi, ca să-i depistăm și să-i izolăm de alții, conform definiției de caz.

Dacă testăm pe toată lumea, putem avea un caz la o mie, dacă testăm la rând, fără criterii epidemiologicii, atunci nu are reprezentativitate. Putem testa un eșantion după criterii științifice. Am ales 30.000 de oameni, se testează, este un program care se derulează, început acum două săptămâni. Este vorba despre o testare serologică. Rezultatele le putem extrapola la întreaga populație”, a mai declarat prof. Horațiu Moldovan, potrivit sursei citate.