Producătorii de medicamente, avertizează: „Taxa clawback trebuie plafonată urgent. Pacienții au nevoie de medicamente”

Publicat: 08/04/2020 | 14:43

Reprezentanții mai multor producători de medicamente solicită urgentarea plafonării taxei clawback, măsură care ar asigura continuitatea accesului pacienților români la medicamente.

Reprezentații Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), ai Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și ai Asociației Local American Working Group (LAWG) susțin că deși eforturile depuse de către Comisia pentru sănătate și familie alături de Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților pentru rezolvarea crizei medicamentelor din România sunt impresionante, pacienții din România trebuie să aibă medicamete.

Conform documentului transmis, APMGR, ARPIM și LAWG salută progresul făcut de Comisiile de sănătate și buget din Camera Deputaților, conduse de președinți Florin Buicu și Sorin Lazăr, prin semnarea Raportului Comun pentru proiectul de act normativ care introduce o taxă clawback plafonată și diferențiată, adică 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice.

Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaților.

„Acest progres demonstrează că decidenții politici au înțeles că medicamentele pot fi păstrate în piață prin stoparea creșterii taxei clawback și prin introducerea unui plafon diferențiat. În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia COVID-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România”

Aprobarea ar putea duce la oprirea crizei

Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, au transmis producătorii de medicamente.

Mai mult, producătorii solicită sprijin din partea tuturor partidelor politice parlamentare  „Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deși rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieței medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente.”

Peste 3000 de medicamente retrase în doar 5 ani

Reamintim că din 2015 și până în prezent au fost retrase din piață în jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate, principalele cauze fiind taxa clawback în continuă creștere și politica celui mai mic preț european”, arată în comunicatul comun.

Asociațiile APMGR, ARPIM și LAWG solicită Biroului Permanent al Camerei Deputaților includerea cu prioritate pe agenda plenului Camerei Deputaților a acestei inițiative legislative (PLX 78/2020):

„Susținerea membrilor Parlamentului pentru o astfel de măsură este deosebit de importantă, pentru a evita o accentuare a crizei medicamentelor.

Astfel de crize ale medicamentelor au un impact social major și contribuie la afectarea drepturilor pacienților români de a avea acces la medicamente. Este esențial ca partidele parlamentare să conștientizeze că, fără implementarea măsurii de plafonare și diferențiere a taxei clawback, criza medicamentelor se va adânci.

Medicamentele vor continua să fie retrase din piață, alternativele terapeutice fiind aduse în piață la costuri mult mai mari, creând un dezechilibru major al bugetului de medicamente, al mediului de operare și al balanței de import-export”, au transmis cele trei asociații.