Primele roșii românești se vând la preț de lux. Cu cât pleacă de la producători și cu cât ajung în piețe

Publicat: 22/04/2021 | 12:12

Au apărut roşiile româneşti în pieţele din întreaga ţară, dar preţul este unul destul de mare. De la producător pleacă cu 23 de lei kilogramul, iar, prin intermediari, în pieţe, ajung şi la 30 de lei. Clienţii ocolesc comercianţii. Cumpără mai bine două kilograme de carne cu cât ar da pe un kilogram de roşii.

Simon Idița este un legumicultor din Pleșoiu, Olt, care deține 5.500 de metri pătrați cu tomate și 1.500 metri pătrați cu castraveți. Este printre primii legumicultori din bazinul legumicol oltean care a ieșit cu roșii pe piață. Preţul este unul pe măsura investiţiei şi pierderilor din cauza frigului de afară, spune el.

Roșii românești din hibrizi bulgărești

În ferma lui de la Pleşoiu are patru solarii modernizate cu centrale termice pe bază de combustibil solid şi convertoare de căldură. La începutul lunii decembrie a semănat şi pe 1 februarie a plantat în solar 20 mii de fire de răsad. Hibrizii sunt bulgăreşti – Paris şi Prekos – nu atât de productivi, în schimb au fructele gustoase, apreciate de consumatori. (NU RATA: EI SUNT OLTENII CARE VÂND CASTRAVEȚI GRĂDINARULUI)

Roșiile se vând la preț de trufandale

„Da, într-adevăr preţul este mai mare, dar preţul va scădea. Eu am încercat să mă aliniez la preţul care este la Bucureşti, dar la o cantitate foarte mică, vă daţi seama, 5-10 baxuri, dar când vor ieşi mai multe preţul va fi mai mic”, spune Simon Idiţa, producător din Pleşoiu, Olt.

Încălzirea solariilor, marea problemă

Un kilogram de roşii pleacă de la producător cu 23 de lei. În pieţele din ţară ajunge, prin intermediari, la 25-30 de lei.

Producătorul se plânge că a investit foarte mult în încălzirea solariilor, peste 200.000 de lei. Tomatele au ajuns deja în pieţe din Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Mureş, iar în acest weekend vor ajunge şi în două pieţe din Slatina.

Producătorii dau vina pe investițiile mari pentru prețul roșiilor timpurii

În piaţa Zahana din Slatina era, zilele trecute, un singur comerciant care avea roşii româneşti, dar clienţii l-au ocolit. (VEZI ȘI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)

Este de așteptat ca prețul să scadă de Paște

„Nu aş da, doamna mea, păi de unde, că am pensie 8 milioane, să iau roşii? Eu mănânc o jumătate de kilogram o dată, unde ajungem? ”, spune un client. În două săptămâni, adică în preajma Paştelui, cantitatea de legume româneşti va creşte în piaţă considerabil, spun producătorii, iar consumatorul nu doar că va avea de unde să cumpere, dar va plăti şi un preţ mai mic.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.