Primele explicații pentru poluarea record din Capitală! Răzbiul dintre Gabrilea Friea și ministrul Mediului continuă

Publicat: 07/03/2020 | 21:41

Se pare că au apărut primele explicații pentru poluarea excesiva a aerului de săptămâna trecută, din București. Vremea, incendiile de vegetaţie şi caucicurile arse ar fi otrăvit aerul.

Deși au fost oferite unele explicații, autoritățile nu cad de acord cu privire la cauza aerului extrem de poluat. Gabriela Firea îl acuză pe ministrul Mediului că încearcă să dezinformeze și să ascundă adevărul.

Primarul general dă vina pe arderile de păcură de la CET-uri, iar Costel Alex pe dezinteresul Primăriei. Municipalitatea e acuzată că nu a implementat măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului, așa că a fost amendată cu 75.000 lei. Astfel, războiul dintre cei doi pare fără sfârșit, iar soluțiile întârzie să apară.

Poluatorul este CET Grozavesti, in subordinea Elcen – Ministerul Economiei, care a ars o cantitate mare de pacura, intr-un timp foarte scurt. Un CET vechi, nu a fost modernizat, filtrele sunt depasite. Pacura este intens poluanta, de aceea se folosesc gaze pentru producerea agentului termic necesar incalzirii. Elcen, in subordinea guvernului, cumpara vara pacura pentru iarna, ca solutie de avarie, in caz ca ramane fara gaze sau intre doua transporturi, in special in iernile foarte grele.

Una din doua : ori au ars pacura intentionat, sa provoace poluare in Bucuresti, sa sara toti parametrii care masoara calitatea aerului, si cetatenii sa dea vina pe mine… sau : au ars pacura multa intr-un interval scurt de timp ca sa scape de aceasta, daca tot o aveau in stoc, sa mai economiseasca gaze, nepasandu-le de poluarea Capitalei”, a scris Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

În timp ce autoritățile aruncă vina de la unuii la alții, seara trecut, în zona de vest a Bucureştiului s-au înregistrat din nou valori crescute de polaure. Asta după ce un depozit de deşeuri a ars.