Primele declarații ale lui Raed Arafat despre bărbatul din Gorj, confirmat cu coronavirus: “Va sosi peste aproximativ 5 ore la București”

Publicat: 27/02/2020 | 00:01

Confirmat cu coronavirus, bărbatul din Gorj va fi adus în zorii acestei dimineți în București. Potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, românul a intrat în contact cu cetățeanul italian depistat cu virusul mortal după ce s-a aflat în vizită în România, săptămâna trecută.

Citește și: Concediul medical în cazul suspecților de coronavirus. Câți bani se pierd din salariu

Raed Arafat, declarații despre bărbatul din Gorj, confirmat cu coronavirus

Este un singur caz, nu este simptomatic, nu prezintă febră, nu prezintă tuse. El va fi transportat la spital și internat. Un echipaj de la ISU DJ cu autospecială cu izoletă sunt deja plecați la Craiova pentru preluarea persoanei de la domiciliu și transport în condiții de siguranță la Matei Balș. Pacientul va fi predat la Matei Balș, după care mașina care l-a transportat va fi dezinfectată.

În familie mai sunt 7 membri, care locuiesc în aceeași casă. Toate au fost testate negativ. Aceștia se află sub pază, la domiciliu. Nu sunt puși sub sechestru, dar vor fi supravegheați în permanență. Li se va asigura totul 14 zile de carantină, după care vor fi testați. Dacă este pozitiv, transportat la spital. Sunt în carantină acolo. Când vine cineva la ei, intră cu echipament de protecție complet. Poate poliția locală va fi acolo. Nu înseamnă că sunt puși sub sechestru.

Vecinii trebuie să înțeleagă că nu au cum să-i afecteze. El va sosi peste aproximativ 5 ore la București, a declarat secretarul de stat în cadrul conferinței de presă din această noapte.

Citește și: E oficial! Cum se numește primul medicament care a fost aprobat să fie folosit în tratarea coronavirusului

Raed Arafat a preferat să nu facă publică vârsta persoanei infectate cu coronavirus.

Conferință de presă la MAI susțiunută de secretarul de stat ,Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache

Conferință de presă la MAI susținută de secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 26 februarie 2020

Pacientul a intrat în contact direct cu italianul. Este o cunoștință a italianului. Momentan, pacientul este asimptomatic, nu este nimic îngrijorător. Șansa de a fi fals-pozitiv este foarte mică. Totuși, testul va fi reluat la București, la Spitalul Matei Balș.

Să nu folosească nimeni cuvântul «epidemie». Este un singur caz, nu o epidemie. Nici dacă vor fi 5-6 cazuri nu va fi o epidemie. Pacientul zero este italianul. De câteva zile, testăm apropiații, abia acum am găsit un caz. Este un lucru pozitiv, a mai spus oficialul din Ministerul Afacerilor Interne.