Primăriile puse în dificultate de decizia instalării recipientelor cu dezinfectant în fiecare scară de bloc: „Nu există atâtea sute de mii de dispensere, de unde să le achiziționăm?”

Publicat: 07/04/2020 | 18:51

În contextul epidemiei de coronavirus, prin Ordonanța militară 4 primăriile au fost obligate încă de săptămâna trecută să pună recipiente cu dezinfectant în scările de bloc.

Această măsură pare una eficientă și necesară însă întâmpină unele dificultăți la punerea în practică. Mai mulți primari s-au plâns de faptul că nu au de unde să facă rost de numărul mare de  dispensere necesare. (CITEȘTE ȘI: ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII, AVERTISMENT PENTRU ȚĂRILE AFECTATE DE CORONAVIRUS: ”SĂ NU SE RIDICE MĂSURILE PREA DEVREME”)

„Igienizarea pe scara blocului o făceam oricum. Acum, punem preșuri cu soluție la intrarea în fiecare scară de bloc. Despre dispenserele prevăzute în ordonanță regret că Guvernul nu comunică așa cum ar trebui cu structurile asociative. Nu există în lumea astea atâtea sute de mii de dispensere, de unde să le achiziționăm? Noi facem tot ce ține de noi, căutăm să le achiziționam din piață. Ni se dau atribuții irealizabile, care nu au legătură cu realitatea”, a declarat Robert Negoiță, primarului sectorului 3, potrivit Click.

Chiar dacă inițiativa a fost condamnată, montarea recipientelor cu dezinfectant a început atât în Capitală, cât și în alte orașe din țară. (VEZI ȘI: INFRACȚIONALITATEA ÎN VREME DE PANDEMIEI! DOI ADOLESCENȚI AU DAT NUMEROASE SPARGERI ÎN ORAȘUL GALAȚI)

Costurile pentru această operațiune sunt destul de ridicate. În București există aproximativ 50.000 de scări de bloc. Aparatele pentru dezinfectant costă undeva la 90 de lei bucata, fără dezinfectat, acesta fiind cam 40 lei litrul. Astfel, un cost total la nivel de Capiatală se ridică, din spusele primarilor, la 2,5 milioane de euro. Primarii se tem și de faptul că acestea o să fie furate îndată ce o să fie instalate.