Primari pe post de detectivi în Gorj! Cum îi găsesc pe românii veniți din zonele de risc

Publicat: 18/03/2020 | 11:54

Pandemia de coronavirus, ce a ajuns și în România a transformat primarii din Gorj în detectivi. Acest lucru s-a întâmplat după  ce prefectura le-a cerut ajutorul pentru identificarea celor care se întorc din străinătate, din zonele grav afectate de coronavirus.

Pentru că mulți dintre cei care se întorc în țară din zone grav afectate de virusul COVID-19 nu anunță autoritățile și nu respectă măsurile de precauție, s-a apelat la ajutorul comunității pentru a îi identifica mai rapid.  Astfel, Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică au putut repera  mai uşor zeci de persoane care, ar fi rămas acasă, fără să fie testate.

Primarii au mobilizat comunitatea și le-au cerut oamenilor să ofere informații despre orice vecin se întoarce din străinătate. Oamenii s-au conformat, iar primarii primesc zilnic multe telefoane. (CITEȘTE ȘI: ESTE OFICIAL! CHINA A ANUNȚAT CĂ A DESCOPERIT PRIMUL MEDICAMENT EFICIENT ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI)

„Cum apare cineva din afară, nu neapărat din zona roşie, din Italia sau alte ţări, încep să ne sune. Ori poliţia, am şi discutat cu ei , am mers pe raza comunei din magazin în magazin, unde se întâlnesc mai multe grupuri. Am pus şi un anunţ pe Facebook, pe pagina primăriei, ca cetăţenii care vin din afară sau vecinii care află să ne anunţe de ei.”, a declarat Tudor Oiță, primar comuna Negomir

„În ultimele zile aproape toată ziua am consumat-o pe astfel de investigaţii, de a depista cine vine din străinătate, de a depista cu cine a intrat în contact, de a afla adevărul, pentru că ei nu declară ziua în care vin, spun că sunt de mai multe zile veniţi.”, a spus Cosmin Pigui, primar comună Peștișani:

S-a dovedit că această practică este foarte folositoare, iar de luni seară, 26 de persoane au fost trimise în carantină în judeţul Gorj, în urma anunţurilor făcute de vecini.