Premoniție sau coincidență? Ce a apărut pe cerul Iranului cu câteva zile înainte ca SUA să-l asasineze pe Suleimani. FOTO

Publicat: 08/01/2020 | 13:59

Președintele Donald Trump a declarat că SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, liderul Forţei Quds, pentru „opri un război, nu pentru a porni unul”, a informat site-ul cotidianului The Times of Israel.

Soleimani a condus operațiunile Iranului în Orientul Mijlociu ca lider al Forței Quds, iar oficialii de la Teheran au promis să răzbune moartea generalului.

„Am luat măsuri pentru a opri un război. Nu am acționa pentru a porni un război”, a spus liderul american, adăugând: „Nu încercăm să răsturnăm regimul. Armata Statelor Unite a executat un atac de o precizie impecabilă care a ucis teroristul numărul unu în lume, Qassem Soleimani”, a afirmat Trump în cursul unei conferințe de presă. Soleimani a plănuia atacuri iminente și sinistre asupra diplomaților și personalului militar american, dar l-am depistat și l-am eliminat”, a subliniat Trump, adăugând că „regimul de teroare” a lui Soleimani a luat sfârșit. Eliminarea lui Soleimani reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre Iran și SUA.

Fotograful Elias Chasiotis a dorit să fotografieze  eclipsa de pe 26 septembrie, numai că rezultatul s-a transformat în… imagini virale. Efectul ”Fata Morgana” a dus la apariția în imagini a unor ”Coarne ale diavolului” în Golful Persic, cu doar câteva zile înainte ca generalul iranian Qasem Soleimani să fie ucis.

Un fotograf a surprins o eclipsa solara spectaculoasa deasupra Golfului Persic (FOTO Elias Chasiotis)
FOTO Elias Chasiotis
FOTO Elias Chasiotis

Situație tensionată

Televiziunea de stat iraniană a anunțat că aproximativ 80 de „teroriști americani” au fost uciși în atacurile care au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra țintelor americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, potrivit Reuters. Televiziunea de stat – citând o sursă principală din cadrul Gărzilor Revoluționare – a mai transmis că Iranul avea alte 100 de ținte din regiune în vizor dacă Washingtonul ar fi luat măsuri de retorsiune.

Elicopterele americane și echipamentele militare au fost „grav deteriorate”, a adăugat televiziunea iraniană. Iranul a lansat atacuri de rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineții de miercuri, în represalii pentru atacul cu drone americane asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.