Premierul Orban: ”Testele rapide nu au precizie, au marjă mare de eroare.”

Publicat: 24/03/2020 | 20:38

În cadrul conferinței de presă ce a avut loc marți seară, Ludovic Orban a explicat măsurile care vor intra în vigoare în următoarele ore și, de asemenea, a declarat că va crește capacitatea de testare.

”Obiectivul nostru într-un interval de 5-7 zile e să creştem capacitatea la peste 2000 de teste, chiar la 2500 de teste pe zi. O să dăm dreptul spitalelor judeţene să facă achiziţii directe. E vital ca un număr cât mai mare de contractori să poată face contract.”, a declarat el.

Premierul Orban a anunțat că testele rapide pentru Covid-19 dau o marjă mare de eroare și că vor fi cumpărate noi echipamente medicale.

”Creşeterea capacităţii de diagnostricare e importantă. În funcţie de ea identificăm persoanele contaminate cu virusul. Am plecat de la un număr redus, de Real Time PCR. Au funcţionat 9 în prima parte, acum sunt 19. Am identificat toate PCR urilor care pot fi puse în funcţiune. Am cumpărat până în prezent 10 aparate noi. Sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm avem un contract înc are au fost luate 10 PCR-uri. Patru au fost deja montate. Problema cea mai mare va fi asigurarea kit-urilor de testare. Aici multă lume se prcepe la coronavirus. Epidemiologii, membrii Grupului de suport Ştiinţific au spus clar: diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide. Ele există, dar au o precizie care nu ne conferă siguranţă că persoanele diagnosticate negativ chiar sunt aşa. E o marjă de roare de 20%, chiar şi mai mult. Dacă din 100 de persoane 20 sunt diagnsticate greşit înseamnă că noi am elibera cu certificat persoane purtătoare de virus.”, a mai explicat premierul.