Povestea câștigătorului iUmor! Când a descoperit că suferă de sindromul Tourette

Publicat: 21/12/2020 | 17:06

Andrei Ungureanu a fost desemnat câștigătorul iUmor 2020. „Omul cu Tourette” a reușit să îi impresioneze atât pe jurați, cât și pe cei de acasă, care l-au votat într-un număr mare. Cu multă autoironie și glume bine ales, Andrei a reușit să pună mâna pe premiul de 20.000 de euro.

Andrei Ungureanu a devenit cunoscut publicului prin intermediul aplicației Tik Tok, acolo unde postează diverse clipuri pentru a le arătat oamenilor cum este viața atunci când suferi de Tourette. Din mediul online a ajuns pe scena iUmor și și-a împărtășit poveste cu milioane de oameni. (CITEȘTE ȘI: DERAPAJ LA IUMOR FIX CÂND ROMÂNII AȘTEPTAU REZULTATUL VOTULUI DE DUMINICĂ VIDEO)

„Am început să fac TikTok de un timp și mă filmez pentru a le arăta și altora ce înseamnă să trăiești cu acest sindrom. Cumva este o parte din mine acum, Tourette e atunci când corpul meu se mișcă involuntar, scoate sunete involuntar și vă înjură involuntar”, a explicat Andrei.

Se pare că Andrei suferă de această afecțiune încă din copilărie, iar sindromul s-a declanșat din cauza unor traume suferite.

„Mi s-a declanşat şi pentru că mama a plecat din ţară, dar şi după o sperietură pe care am tras-o din cauza unui prieten. Există un moment declanşator.

Dacă eu aş avea un copil, există un risc de 50% să aibă şi el acest sindrom. Părinţii mei n-au avut, iar asta e ciudat. Mama îşi mişcă piciorul des, dar nu cred că e Tourette. Nici nu ştiu rude mai îndepărtate care să fi avut. Asta e ciudat la mine“, a declarat Andrei Ungureanu, într-un interviu pentru adevărul.ro.

Primele simptome au apărut în copilărie

Andrei Ungureanu a mai povestit că primele simptome au început să își facă simțită prezența încă din copilărie, când a început să dezvolte primele ticuri involuntare. De atunci lucrurile s-au mai intensificat, iar în anul 2010 a suferit o o criză de distonie acută (n.r. – dereglare funcţională a sistemului nervos vegetativ), moment în care a primit diagnosticul clar. (VEZI ȘI: GEORGIANA LUPU, UNA DINTRE CONCURENTELE FAVORITE DE LA IUMOR, S-A NĂSCUT ÎN ÎNCHISOARE. TÂNĂRA DE 23 DE ANI A AVUT O COPILĂRIE GREA)

„Părinţii au descoperit că am ceva. Am început să mă strâmb foarte des, să mişc din umeri, să fac gălăgie. Mie nu mi se părea ceva ieşit din comun. Nu m-a speriat.

 Înainte de a merge la medic, eu deja ştiam că am Tourette. M-am documentat. Prin 2010, am avut o criză de distonie acută (n.r. – dereglare funcţională a sistemului nervos vegetativ). Atunci am fost la spital în Italia, unde mi-au făcut rezonanţă magnetică – pentru asta m-au anesteziat, pentru că eu nu puteam să stau nemişcat. Şi s-a confirmat oficial că am sindromul Tourette. După 12 ani!“, a mai spus Andrei.