Poți dona plasmă după ce te-ai vaccinat împotriva Covid-19? Ministerul Sănătății face anunțul 

Publicat: 14/04/2021 | 11:11

Vă întrebați dacă puteți dona plasmă, după vaccinarea împotriva Covid-19? Ministerul Sănătății vine cu răspunsul. Se poate dona plasmă după vaccinare, dar diferă perioada de la vaccin la vaccin. La Pfizer și Moderna se donează la 7 de zile de la rapel, iar la AstraZeneca după 4 saptămâni.

Persoanele vaccinate nu au o contraindicație la donarea de plasmă sau sânge, atâta timp cât întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. Astfel, o persoană poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice, care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent.

Așadar, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom. În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze.

CITEȘTE ȘI DECIZIE SURPRINZĂTOARE! JOHNSON&JOHNSON AMÂNĂ LIVRAREA VACCINULUI ANTI-COVID ÎN EUROPA

Criteriile recomandate de Comisia Europeană pentru donarea de plasmă

Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

-plasma să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
-nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2;
-au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin mail sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium.

VEZI ȘI UN PACIENT INFECTAT CU COVID S-A SINUCIS LA SPITALUL DIN PIATRA NEAMȚ. S-A ARUNCAT DE LA ETAJUL AL TREILEA AL UNITĂȚII MEDICALE

Sursă foto: pixabay.com