Polonia intenționează să organizeze alegeri prezidențiale prin poștă! Opoziția cere guvernului să suspende scrutinul

Publicat: 29/04/2020 | 22:30

În plină pandemie de coronavirus Polonia intenționează să organizeze alegeri prezidențiale prin poștă. Premierul polonez a cerut miercuri Senatului să grăbească examinarea legii ce permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna mai, exclusiv prin vot poștal.

Însă opoziția și mulți experți juridici cer guvernului să suspende scrutinul. Camera inferioară, dominată de partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), a votat luna aceasta legea care permite organizarea alegerilor exclusiv prin vot poștal pe 10 mai. Însă proiectul mai trebuie aprobat și de Senatul controlat de opoziție, care dorește amânarea votului cu cel puțin un an. (CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE SUMBRĂ PENTRU ANGLIA! APROAPE O TREIME DIN AZILELE DE BĂTRÂNI AU DEVENIT FOCARE DE CORONAVIRUS)

Se pare că această grăbire a votului are la bază, potrivit analiștilor,  o teamă a PiS care cred că  preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda – candidatul său, care conduce în sondaje – ar urma să nu mai fie ales în cazul în care scrutinul ar urma să fie organizat mai târziu, când consecinţele pandemiei noului coronavirus vor afecta economia, relatează Reuters. (VEZI ȘI: GABRIELA FIREA A FĂCUT ANUNȚUL. VOR FI REDESCHISE PARCURILE DUPĂ 15 MAI?)

Indiferent de situație au fost deja demarate pregătirile pentru scrutin, chiar dacă există numeroase probleme organizaţionale și neclarităţi de natură juridică.

Organizarea grăbită a acestui vot a atras numeroase critici. Fostul Premier polonez Donald Tusk, preşedinte al Partidului Popular European, a anunţat că nu va participa la scrutin întrucât procesul de vot prin corespondenţă, ar fi neconstituţional şi nesigur.

”În opinia mea, nu ar trebui să participăm… la votul prin corespondenţă...Dacă toţi polonezii decenţi şi oneşti spun ‘Acestea nu sunt alegeri şi noi nu vom participa’, PiS va da înapoi în ultimul moment”, a declarat Tusk, potrivit Agerpres.