Poliția Română, victorie mare! Rețea care fura datele cardurilor bancare, în numele OLX, destructurată / VIDEO

Publicat: 18/06/2021 | 09:55

În ultima perioadă, mai mulți români, în calitate de vânzători sau cumpărături pe OLX, au primit mesaje, după care conversațiile s-au mutat pe WhatsApp. Acolo, primeau un link, pe care trebuiau să-l acceseze pentru a primii banii în cont. În realitate, infractorii clonau pagina și datele erau stocate de către escroci. Din fericire, Poliția Română a desființat rețeaua.

Pe data de 16 iunie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Secția 6 Poliție și Serviciul pentru Acțiuni Speciale, au efectuat patru percheziții domiciliare în București, la locuințele persoanelor bănuite de comiterea infracțiunilor cercetate, de unde au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, 15.000 de cartele prepay, sigilate și utilizate, precum și alte mijloace de probă necesare continuării cercetărilor.

Printr-un mod de operare laborios, suspecții utilizau cartele telefonice prepay, cu care contactau, prin intermediul unei rețele de socializare, diferite persoane, care postau pe OLX, anunțuri privind vânzarea unor produse, potrivit replicaonline.ro.

Copie fidelă a OLX

Ulterior, sub pretextul că ar dori achiziționarea acelor bunuri, cei în cauză ar fi comunicat vânzătorilor faptul că vor achita online contravaloarea produselor, sens în care ar fi trimis persoanelor vătămate link-uri către o pagină web, care reprezenta, în fapt, o copie fidelă a OLX și le-ar fi solicitat acestora introducerea datelor aferente unui card bancar, unde ar fi trebuit efectuată plata.

În fapt, această copie a site-ului de comercializare online ar fi folosită pentru a obține datele de identificare ale cardurilor bancare ale vânzătorilor, ulterior datele obținute fiind folosite pentru realizarea unor tranzacții neautorizate la diferiți comercianți online sau în aplicații de transfer bani. Din fericire, Poliția Română a destructurat rețeaua.

Ce recomandă Poliția Română

  • Verifică înainte să cumperi  recenziile site-ului/produsului.
  • Folosește cardul de credit. Ai mai multe șanse de a-ți recupera banii.
  • Plătește folosind servicii de plăți sigure. Dacă ți se solicită plata prin transfer bancar, mai gândește-te!
  • Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet. Evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.
  • Folosește un dispozitiv sigur când plătești. Fă-ți la timp actualizările de sistem și securitate.
  • Atenție la „reclame”, „oferte miraculoase”, „afaceri-bombă” ! Prea frumos ca să fie adevărat!
  • O fereastră pop-up îți spune că ai câștigat un premiu fabulos? Mai gândește-te!
  • Dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.
  • Verifică politica de returnare a produsului de la diverşi operatori economici şi condiţiile exacte în care este posibil acest lucru pentru eventualitatea în care nu ești  mulţumit.
  • Nu oferi datele complete despre card, codurile de validare ale tranzacțiilor (CVV)!