Pericolele ascunse în măștile de protecție, pe timp de caniculă. Medicii atenționează: „Oamenii uită să se hidrateze”

Publicat: 09/06/2020 | 12:19

Purtarea măștilor de protecție în spațiile închise și locurile publice aglomerate, pe fondul limitării răspândiriile cazurilor de COVID-19. Însă, medicii avertizează că măsura este una periculoasă pentru oameni, mai ales acum, când temperaturile au crescut foarte mult.

Recent, specialiștii japonezi au avertizat că urmările purtării măștii atunci când afară este foarte cald pot fi grave la adresa sănătății oamenilor.

Medicii citați de cotidianul The Japan Times, spun că în condițiile unor temperaturi crescute, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce „scurtează” respirația, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp.

Concret,  japonezii spun că măștile crează trei probleme: împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creşterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului, reţine aerul umed, deci oamenii uită să se hidrateze.

„Presiunea socială îi face pe oameni să poarte mască în public pe perioade lungi, ceea ce înseamnă că beau mai rar apă, mai ales acelor persoane care au deja boli respiratorii. Însă nu înseamnă ca asta e valabil numai vara”, spune un pneumolog francez, Laurent Plantier, medic la Spitalul Universitar din Tours.

„Sigur că, odată cu căldura, va fi și umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă și, în plus, nici nu mai filtrează”, spune profesorul Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.

Ce măsuri de prevenție se pot lua

Specialiștii recomandă adaptarea măștii la condițiile de vreme. În loc de un produs făcut dintr-un material mai lejer. În ceea ce privește deshitratarea, medicii spun că masca nu ar trebui să ne facă să răbdăm de sete doar pentru a nu lua Covid-19. Însă va trebui să fim atenți cum o dăm jos: o manevrăm din elasticul cu care se prinde, avem grijă ca partea internă și cea externă să nu intre în contact, bem și o punem la loc în același fel.

Imagine de ali güler de la Pixabay