Pepenii de Dăbuleni, înjumătățiți de grindină, abia acum ajung pe piață. Fermierii se plâng că nu își acoperă nici cheltuielile. „Au fost ploi acide şi…”

Publicat: 23/06/2020 | 12:03

Recoltă mică de pepeni la Dăbuleni, judeţul Dolj. Producătorii spun că, din cauza grindinei, producţia este la jumătate. Preţul este unul destul de mic, susțin oamenii. Vorbim, la en-gros, de un leu pe kilogram. Anul acesta, cultivatorii se plâng că nu îşi vor putea acoperi nici cheltuielile. În anii trecuţi, pepenii erau pe tarabe încă de la începutul lunii iunie, iar acum fermierii abia au început să culeagă.

Este forfotă mare pe terenurile din Dăbuleni. De câteva zile a început recoltatul pepenilor care au ajuns deja în piaţa en-gros din localitate. Oamenii se plâng că au ajuns cu recolta mai târziu cu trei săptămâni ca de obicei. În Dăbuleni sunt cultivate peste 2.000 de hectare cu pepeni, iar, la începutul lunii iunie, ar fi trebuit să fie pe tarabe. În loc de profit, fermierii îşi numără acum pagubele. (VEZI ȘI: CULTURA DE PEPENI DE LA DĂBULENI, DISTRUSĂ DE GRINDINĂ. FERMIERII CER AJUTORUL GUVERNULUI)

Pepenii rămași, afectați și ei de grindină

„E întârziată producţia. Am făcut două recoltări, am eliminat ce a fost stricat, lovite de grindină, în două dăţi”, spune Vasile Viorel,  producător.

Mai mult decât atât, chiar şi producţia care a rămas este afectată de grindină. Se văd pepenii loviţi.

Și pepenii rămași au urme de la grindină
Și pepenii rămași au urme de la grindină

„Uite, (lubenițele, n.r.) bătute de piatră. Cum arată?

A lovit-o grindina?

Agricultorii se plâng că nu își vor scoate nici măcar investiția
Agricultorii se plâng că nu își vor scoate nici măcar investiția

Da, da mamă!”, spune o bătrână. (CITEȘTE AICI: PEPENII DIN DĂBULENI SUNT ÎN PERICOL. BURSUCII ȘI IEPURII AU DAT ATACUL, OAMENII S-AU ÎNARMAT CU…)

În Dăbuleni sunt peste 1.500 de cultivatori de pepeni

„Ploile nu ne-au ajutat. Ne-au încurcat. Au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să le stropim din nou. Cu substanţe scumpe, adică 30 de milioane lei vechi pe hectar”, mai spune un producător.

Pepenii de Dăbuleni, înjumătățiți de grindină
Pepenii de Dăbuleni, înjumătățiți de grindină

În oraşul Dăbuleni sunt peste 1.500 de cultivatori de pepeni care ajung cu marfă în pieţele din întreaga ţară.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)