Pensionarii din România, apel disperat pentru schimbarea restricțiilor de circulație! Ce au putut să spună despre intervalul 11:00 – 13:00

Publicat: 26/03/2020 | 10:36

Pensionarii din România au făcut un apel disperat pentru schimbarea restricțiilor de circulație! Faptul că le este permisă deplasarea în afara locuinţelor doar în intervalul 11:00 – 13:00 a stârnit un un val de indignare. Vă reamintim că Ordonanţa Militară nr. 3 emisă de Ministerul Afacerilor Interne introduce obligativitatea persoanelor de a rămâne în case, fiind o măsură de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus în România.

Citeşte şi: Victor Costache și-a dat demisia! Ministrul Sănătății a renunțat la funcție la nici 24 de ore de la discutarea testării bucureștenilor

Pensionarii din România au cerut schimbarea restricțiilor de circulație

Potrivit Ordonanţei Militare nr. 3 emisă de Ministerul Afacerilor Interne, persoanele de peste 65 de ani au voie să se deplaseze doar în intervalul orar 11:00 – 13:00. Excepţie de la această regulă fac cei care se deplasează în interes profesional sau agricultorii.

Nu rata: SURSE: Nelu Tătăru, interimar la Ministerul Sănătății

Reprezentanții pensionarilor au cerut ministrului de Interne modificarea acestor prevederi. Toate acestea pentru că cei trecuţi de vârsta de 65 de ani îşi doresc intervalul în care pot merge la cumpărături sau la farmacie să fie mai mare, relatează antena3.ro.

Află şi: “Vom muri pe capete!”. Avertisment crunt pentru români în plină pandemie de coronavirus

Începând de ieri, 25 martie 2020, oamenii din Românii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe, aprovizionare curentă sau ca să meargă la serviciu. Înainte să îşi părăsească domiciliul, fiecare persoană trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere în care să prezinte motivul deplasării sau adeverinţa de la angajator.

Reprezentanţii Grupului Comunicare Strategică au transmis modelele pentru aceste acte în urmă cu patru zile, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Citeşte şi: Microbiologi AVERTIZEAZĂ: Testele rapide pentru coronavirus făcute de compania chineză Bioeasy nu sunt sigure

Declarația pe propria răspundere poate fi arătată pe telefon sau tabletă

Ordonanța militară 3, anunțată în seara zilei de marţi, de ministrul Marcel Vela, introduce o serie de modificări care facilitează prezentarea acestor documente. Astfel, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, se arată în ordonanță. Până acum, aceasta trebuia fie scoasă la imprimantă și completată, fie scrisă de mână. Ministrul de Interne Marcel Vela a spus că le-a cerut polițiștilor să accepte și adeverința de la angajator fără ștampilă. Această prevedere nu este însă stipulată în ordonanță.

Descarcă AICI declarația pe propria răspundere și AICI adeverința de la angajator.

Află şi: Niciun fel de respect! Ce comunicat a emis Centrul Rus de Știință și Cultură din București în plină pandemie de coronavirus. “Lucrăm pentru dumneavoastră. Vă așteptăm!”

În România, 906 de oameni infectaţi cu noul coronavirus

Potrivit celor mai noi informaţii oficiale, în România906 de persoane au contractat virusul mortal din China, iar 17 au murit. Cercetătorii au spus că oricine este asimptomatic după 12 zile este improbabil să mai prezinte simptome, însă oamenii sunt sfătuiți ca, dacă sunt suspiciuni că au virusul ucigaş din China, să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile pentru a evita posibilitatea de răspândire. Oamenii de știință au precizat însă că încă mai sunt multe informații de aflat despre COVID-19. Virusul mortal provoacă febră, tuse și probleme de respirație.