Pediatrul Mihai Craiu, avertisment vital pentru părinți. Obiceiul care le pune viața în pericol copiilor: „E mult mai periculos să…”

Publicat: 09/04/2020 | 13:38

Pediatrul Mihai Craiu a desființat, în cadrul unei intervenții telefonice la TV, mitul apărut pe rețelele de social-media potrivit căruia copiii au nevoie de vitamina D, motiv pentru care ar trebui scoși din casă, în ciuda restricțiilor de circulație.

Expunerea la coronavirus poate fi mult mai gravă decât lipsa de vitamina D, avertizează medicul părinții care sunt adepții acestei idei.

„E un mit foarte răspândit în social media, dar nu are la bază un suport științific. Cu siguranță, dacă un copil face o infecție virală cu SARS COV 2 sau cu altceva, impactul asupra sănăății e mult mai mare decât dacă se respectă reglementările în vigoare și distanțarea socială.

Exemplu de urmat

Sunt experiențe din istoria relativ recentă, e cazul echipei de copii din Thailanda, acel grup a stat într-o peșteră în întuneric complet 18 zile și după ce au fost salvați nu au avut nicio modificare de imunitate și de niveluri de vitamina D.

Sfatul meu pentru părinți e să scoată copiii în curte, pe balcon, la geamul deschis și să aștepte trecerea ordonanțelor militare și să putem să intrăm toți în viața de rutină”, a spus Mihai Craiu.

Bebelușii nu au nevoie de mască

Mihai Craiu susține și că măștile sunt necesare pentru copiii preșcolari sau școlari, dar nu și pentru bebeluși. „Dacă sunt foarte mici, nu le punem masca și îi lăsăm în cărucior.

La persoanele de vârstă foarte mică sau inconștiente nu se pune masca, pentru că s-ar putea sufoca. Bebelușii vor fi purtați în brațe cu o minimă protecție, ca în perioada în care nu e pandemie”, a explicat el.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, Craiu spune că părinții trebuie să disc utecu medicul curant și să afle dacă e posibil ca cei mici să fie vaccinați în siguranță.

„În principiu, nu e nicio contraindicație. N-ar trebui să speriem părinții. Dacă se respectă programarea și părintele vine cu copilul și așteaptă în mașină până îi vine rândul, riscul e mic”, a spus Craiu.